MITJANS PÚBLICS
Mèdia 13/06/2013

312 treballadors menys a la Corporació

A més d'iniciar un ERO a TV3 i Catalunya Ràdio, es retallaran els sous de la plantilla un 7,5%

àlex Gutiérrez M.
3 min
SAMARRETES VERMELLES  El garatge d'unitats mòbils  va acollir l'assemblea  de treballadors de TV3.

Barcelona.Com a mínim mitja dotzena de vegades el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Brauli Duart, havia anunciat que l'ERO a TV3 i Catalunya Ràdio era "l'última opció". Ahir l'ERO va abandonar el terreny de la possibilitat per convertir-se en realitat: fins a 312 persones perdran la feina als mitjans públics de la Generalitat en les pròximes setmanes. La mesura es complementa, a més, amb un 7,5% de rebaixa salarial per a la resta de treballadors.

El consell de govern de la CCMA aprovava ahir la mesura, després de constatar que no s'havien acostat posicions amb els treballadors. Sobre la taula hi havia un objectiu: estalviar 27 milions d'euros només en el capítol de personal, un 18% d'aquest apartat del pressupost. El 2012 hi havia 2.571 treballadors a la Corporació: 2.095 a TV3, 426 a Catalunya Ràdio i 50 als serveis corporatius. "Amb aquesta proposta, el Consell de Govern prioritza les vies que fan possible preservar el nombre més gran de llocs de treball i alhora assegurar l'estabilitat pressupostària de la Corporació", explicava la CCMA a través d'un comunicat. Duart ha rebutjat atendre directament els mitjans de comunicació.

En la nota de premsa amb què l'empresa justifica la mesura explica que, "pel que fa a despeses corrents i inversions, unes partides que des del 2010 acumulen una reducció de prop del 50%", el consell ha acordat "no afectar més aquest àmbit d'inversions, que principalment està relacionat amb continguts audiovisuals, ja que això posaria en risc el model actual de servei públic". També s'anuncia -encara que sense especificar- que es reduirà l'estructura directiva de la casa.

Al cap de poques hores de saber-se la notícia, els treballadors celebraven una assemblea extraordinària. La més massiva va ser a TV3: unes 600 persones es van congregar per rebre les explicacions del comitè d'empresa. Es va demanar la dimissió de Brauli Duart i una processó de treballadors va anar al despatx del director, Eugeni Sallent, i en va demanar també la dimissió a crits. Un agent de seguretat guardava la porta.

"Estem indignats -explicava un membre del comitè d'empresa a l'ARA -. Una ruptura de negociació com la que han anunciat primer s'ha de comunicar a la part amb qui estàs parlant, no a la premsa". Els treballadors lamenten que no sàpiguen quan es convocarà oficialment l'ERO -moment en què comencen a córrer els 30 dies que marca la llei per negociar- ni en quines condicions es farà. En els propers dies es concretaran les mesures de protesta, que molt probablement inclouran aturades dels mitjans.

L'ERO, en tot cas, és el final d'una etapa negociadora, però l'inici d'una altra. I hi ha tres variables que caldrà afinar: el nombre d'afectats, la rebaixa salarial i el pressupost definitiu de la CCMA, que està a l'espera que la Generalitat tanqui el seu.

Conseqüències de l'ajust

La situació financera de TV3 i Catalunya Ràdio per al 2013 està fortament condicionada per la rebaixa de l'aportació del govern, que enguany hi destinarà 225 milions d'euros, 35 milions menys que els 260 que es van pressupostar el 2012. És la tercera retallada consecutiva: l'aportació era de 300 milions el 2011 i de 330 el 2010. A més, la tisorada de la Generalitat coincideix amb unes pèssimes previsions en la facturació publicitària. Dels 67 milions del 2012 es preveu passar a 60 milions enguany (tot i que les dades del primer trimestre mostren que TV3 va un 22% enrere d'aquest objectiu). La situació contrasta amb la del 2006, quan es van aconseguir 153 milions d'euros.

El consell ha aprovat també "impulsar un procés d'externalització" de la gestió comercial. Tal com va avançar l'ARA, el grup Godó, Planeta, Zeta i l'agència Pulsa s'han mostrat interessades a concórrer al concurs per gestionar la publicitat de TV3 i Catalunya Ràdio. La intenció és que la quarantena de persones que treballen actualment a la CCMA en tasques comercials passin a l'empresa adjudicatària del concurs i, per tant, es converteixin en personal subcontractat.

La derivada política

La presentació d'un ERO té una derivada política important: tensa la corda entre el govern de CiU i Esquerra. El partit que dóna suport al govern està "en contra" de la mesura, tal com explicava per a aquest diari Sergi Sebrià, diputat i membre de la comissió de control de la CCMA al Parlament: "La Corporació ha fet un esforç de 100 milions d'euros en tres anys. En percentatge és més del que ha fet l'administració de mitjana. Entenem com estan les coses, però caldria negociar aquests 225 milions d'aportació i mirar si poden ser més".

stats