Mèdia 11/04/2021

‘The nevers’, la sèrie del creador fantasma

La HBO evita a les publicitats el nom de Joss Whedon, acusat de comportament abusiu als rodatges

3 min
Una de les protagonistes de 'The nevers'

Fins fa no gaire, Joss Whedon era un nom de culte en el món de la televisió, especialment gràcies a Buffy, la cazavampiros, protagonitzada per un personatge considerat una de les principals heroïnes feministes catòdiques. Des de mitjans del 2020, i especialment des del mes de febrer, això ja no és així arran de les múltiples acusacions d’assetjament laboral i misogínia en contra seva. La mala imatge del creador ha fet que la seva nova sèrie, The nevers (HBO), s’estreni aquest dilluns obviant tant com és possible la vinculació amb ell.  

“Creada, escrita, dirigida i produïda per Joss Whedon” era una frase que sonava molt bé quan es gestava The nevers. Ara, però, és més un llast que un reclam del qual sentir-se orgullós, com demostra el fet que el seu nom no apareix ni en els cartells publicitaris de la sèrie ni en el tràiler. Com la majoria de les obres de Whedon, la nova ficció de la HBO s’emmarca en el gènere fantàstic. Ambientada en el Londres victorià, explica la història d’un grup de persones, majoritàriament dones, que adquireixen unes habilitats paranormals arran d’un esdeveniment sobrenatural. Coneguts com els Escollits, els poders converteixen aquestes persones en éssers menyspreats per la societat i en constant perill. Dues dones –una misteriosa viuda anomenada Amalia True (Laura Donnelly) i la inventora Penance Adair (Ann Skelly)– s’encarreguen d’acollir aquests marginats i protegir-los de les forces que volen acabar amb ells. 

Retirada de la sèrie

The nevers té una primera temporada dividida en dues meitats. Els primers sis capítols, que comença a emetre avui la HBO, són els episodis en què va estar plenament implicat Whedon. Poc després de tancar-los, el novembre del 2020, va anunciar que deixava la sèrie perquè era “incapaç de fer front al repte físic que suposa fer una gran sèrie com aquesta en temps de pandèmia”. La seva retirada, però, va coincidir en el temps amb una investigació de WarnerMedia, propietària de la HBO, per aclarir les acusacions sobre ell fetes per l’actor Ray Fisher, un dels protagonistes de la Liga de la justicia (2017), una pel·lícula que Whedon va escriure i va acabar de postproduir quan el director original, Zack Snyder, va abandonar la producció per la mort de la seva filla. 

El juliol del 2020, Fisher feia una publicació a Twitter en què assegurava que el comportament de Whedon al set de rodatge havia sigut “desagradable, abusiu, no professional i completament inacceptable”. A més, afegia que aquesta actitud havia sigut permesa pels productors de la pel·lícula. La investigació iniciada per WarnerMedia es va donar per tancada el desembre del 2020 –dues setmanes després de la sortida de Whedon de The nevers– i en un comunicat emès per la companyia s’assegurava que s’havien pres “accions reparadores”. 

Les acusacions més contundents contra Whedon, però, es van fer públiques al mes de febrer. Charisma Carpenter, una de les protagonistes tant de Buffy, la cazavampiros (1997-2003) com del seu spin-off, Angel (1999-2004), va fer un comunicat en què detallava el comportament “cruel” que Whedon hauria tingut amb ella moltes vegades. Entre altres coses, el director l’hauria amenaçat amb acomiadar-la diverses vegades i l’hauria qualificat de “grassa” quan estava embarassada de quatre mesos i pesava 57 quilos. “Em xuclaven totes les alegries i les promeses de l’embaràs. I el Joss era el vampir”, va dir l’actriu.

Segons Carpenter, Whedon no va voler atendre les trucades dels seus agents per comunicar-li que estava embarassada. Un cop va saber la notícia, però, el director va organitzar una trobada privada amb ella. “Em va preguntar si tenia previst tirar endavant l’embaràs i va utilitzar contra mi les meves creences religioses i el fet de ser dona d’una manera molt manipuladora”, explica l’actriu. Carpenter assegura que, a més de ridiculitzar-la i acusar-la d’estar sabotejant Angel, Whedon la va acomiadar després de donar a llum i va impedir que participés en l’última temporada de la sèrie. A les crítiques contra Whedon també s’hi van sumar l’actriu Amber Benson, que va definir l’ambient de rodatge de “tòxic”, i Michelle Trachtenberg, que era menor d’edat quan treballava a la sèrie i que va explicar que una de les normes del rodatge era que el director no podia estar a soles amb ella. 

Mentre les estrelles de Buffy, la cazavampiros han denunciat les actituds de Whedon, les actrius de The nevers han assegurat que el seu comportament sempre va ser correcte. “Em vaig assabentar que marxava com gairebé tothom, quan la HBO ens ho va comunicar. Em va destrossar, perquè treballar amb ell ha sigut una experiència extraordinària”, va dir Donnelly. Falta per veure si l'opinió que en tenen les actrius de la seva última producció la comparteixen els que fins ara eren els seus fans.

stats