Mèdia 26/06/2013

Fer servir el telèfon a Europa, més econòmic a partir de dilluns

Navegar per internet costarà un 36% menys, i fer trucades un 17% menys. D'aquí a un any les companyies podrien no cobrar més per fer servir el telèfon a l'estranger

Ara
2 min

BarcelonaFer servir el telèfon a l'estranger serà més econòmic a partir de dilluns. Les tarifes de 'roaming' a la Unió Europea s'abaixen de forma important, sobretot pel que fa a la navegació per internet, que costarà un 36% menys. Fer trucades costarà un 17% menys. Aquest podria ser l'últim any en què les operadores de telefonia poden cobrar més per fer servir el telèfon en un altre país de la Unió. A partir de l'1 de juliol del 2014 el 'roaming' podria ser història, tot i que potser caldrà esperar al 2015.

Tothom que ha estat a l'estranger coneix la història: sona el telèfon i et penses uns segons si contestar o no. Contestar o fer una trucada és substancialment més car si es fa en un altre país de la Unió. Aquesta pràctica, coneguda amb el nom de 'roaming', ha estat sempre en el centre d'atenció de la Comissió Europea, conscient de les contradiccions que representa parlar d'una unió de països quan fins i tot parlar per telèfon és més car.

Des del 2007, la UE va impulsar l'eurotarifa, que marca uns preus màxims a aplicar per les companyies. Aquesta tarifa ha anat disminuint de forma gradual any rere any, amb preus cada cop més econòmics, però encara molt per sobre de l'habitual a la majoria de països. La que entrarà en vigor aquest dilluns, 1 de juliol, estableix un màxim de 29 cèntims per minut per fer una trucada (ara costa 35,1), i un màxim de 8 per rebre'n una (el preu és ara de 9,7).

Les diferents companyies s'han adaptat a aquestes tarifes màximes i han posat en el mercat una sèrie d'ofertes que intenten evitar que els seus clients deixin de fer servir el mòbil quan són de vacances, o que l'utilitzin menys. Movistar s'ajusta als preus màxims de l'Eurotarifa. Vodafone ofereix trucades, navegació per internet i SMS per 4 euros al dia. Orange ofereix deu minuts de trucades i 5 MB per dos euros al dia. Finalment, Yoigo ofereix una tarifa de 19,4 cèntims per minut per fer trucades, i 8 per rebre'n.

L'últim any amb 'roaming'?

Aquest 2013 podria ser l'últim en què s'aplica l'Eurotarifa, que fixa els preus màxims. Si es compleixen les previsions, a partir de l'1 de juliol del 2014 les diferents empreses de telefonia no podran cobrar ja una tarifa extra per trucar o rebre trucades. Amb tot, l'extinció total del 'roaming' podria no arribar fins al 2015. Sigui com vulgui, Europa abandonarà el recàrrec que es paga per fer servir el telèfon fora de casa, fent que els europeus paguin les trucades en funció de quina tarifa tenen contractada al seu propi país.

stats