Mèdia 08/03/2021

Un rellotge per a ‘boomers’

El Withings ScanWatch prima les funcions de salut per sobre de les esportives

5 min
Els dos models disponibles del Within ScanWatch

BarcelonaAmb els cognoms de les seves àvies, Albert Cuesta firmaria Albert Capdet Ubide

L’any passat es van vendre al món uns 85 milions de rellotges intel·ligents. Si més no, aplicant el curiós criteri de les consultores, que distingeixen entre rellotges i braçalets d’activitat, malgrat que la majoria d’aquests últims també et diuen l’hora. Els anomenats smartwatches han deixat de ser una curiositat: l’analista Ben Thompson calcula que un de cada cinc usuaris d’iPhone ja porta al canell un Apple Watch, el model més popular amb un 40% del mercat segons Counterpoint Research.

La majoria d’aquests rellotges intel·ligents responen a un patró comú: sigui més o menys quadrada com la del citat rellotge d’Apple i les seves incomptables imitacions asiàtiques, o bé circular com la dels aparells de Samsung, l’element protagonista és una pantalla que pretén suplantar la del telèfon projectant-hi informació, missatges i notificacions a més de mostrar les dades que es deriven dels sensors incorporats en el mateix rellotge: les passes i la distància recorreguda, però també constants vitals com el ritme cardíac, l’oximetria o un electrocardiograma. Molts disposen d’una biblioteca d’aplicacions pròpia per ampliar-ne les funcions bàsiques i la majoria es poden personalitzar amb esferes virtuals.

En canvi, el rellotge intel·ligent que m'acompanya des de fa setmanes defuig aquest model. L'ScanWatch, de la firma francesa Withings –propietat de Nokia–, és en aparença un rellotge analògic amb dues busques, una per a les hores i una altra per als minuts, sobre una esfera circular clàssica de 38 mil·límetres de diàmetre (hi ha una variant de 42 mil·límetres, però només afegeix una caixa més grossa i d’aspecte més, diguem-ne, masculí). Conté els mateixos sensors d’activitat i condició física que altres rellotges intel·ligents de gamma alta, que van capturant dades de manera continuada. I també està vinculat amb una aplicació per a telèfons mòbils iOS i Android que permet rebre notificacions. La diferència és que les dades són molt menys presents a l’ScanWatch que en altres aparells: només té a la part superior de l’esfera una petita pantalla digital monocroma que quan s’encén mostra la informació bàsica que triem en cada moment amb la corona lateral, seguint un ordre que l’usuari pot configurar fins a cert punt amb l’aplicació mòbil; i a la part inferior, un dial analògic que indica quin percentatge del nostre objectiu diari de passes hem assolit.

Molta autonomia

Aquesta renúncia a l’habitual pantalla completa determina, d'una banda, el perfil de l’usuari de l’ScanWatch: no és un rellotge per als atletes que es passen tota la sessió consultant al canell quants segons per quilòmetre estan aconseguint retallar respecte al trajecte d’ahir, en quina zona de ritme cardíac es troben o si ja han superat el rendiment dels seus companys de curses. De l’altra, una pantalla tan petita que gairebé sempre està apagada consumeix molt poca bateria i, per tant, l’ScanWatch s’ha de carregar molt menys sovint que qualsevol altre rellotge intel·ligent: en aquest temps m’ha ofert sistemàticament més d’una setmana d’autonomia, fins i tot amb la monitorització continuada d’oxigen durant les nits. Reconec que tinc obsessió amb aquest aspecte: com a usuari primerenc dels Pebble i posteriorment dels seus successors Fitbit Versa –que vaig aparcar tan aviat com es va confirmar la compra de Fitbit i les seves dades per part de Google–, mai he portat bé haver de carregar un rellotge cada un o dos dies.

Amb un parell de clics a la corona lateral de l’ScanWatch es poden activar funcions avançades com la pulsioximetria o l’execució d’un electrocardiograma. Però el rellotge també pot anar monitoritzant en segon pla la saturació d’oxigen i vigilant la presència de fibril·lació auricular i avisar-nos en cas d’incidència perquè anem de seguida al metge.

L'aplicació permet crear estadístiques de tots els paràmetres mesurats

Tota aquesta informació, juntament amb el recompte detallat de passes, la distància recorreguda, les hores i la qualitat del son, està disponible a l’aplicació mòbil HealthMate de Withings, probablement la millor de les que he fet servir des del punt de vista d’algú que està més interessat en la seva salut que en el seu rendiment esportiu. Naturalment es poden consultar gràfiques d’evolució de totes les variables, siguin capturades amb el rellotge o bé amb altres dispositius compatibles. Però el seu punt fort són les correlacions que estableix entre valors i la claredat amb què els explica, amb els criteris de dues institucions sanitàries franceses de prestigi. HealthMate sembla més exigent que altres aplicacions de salut: per exemple, em valora la qualitat de son pitjor que la de Fitbit. Però també proporciona indicacions més entenedores, com l’índex de forma física que valora amb una única xifra com converteix el teu cos l’activitat en oxígen i la compara amb els índexs d’altres usuaris de la teva edat. Per als que vulguin agregar dades en brut, HealthMate es pot connectar amb l’apli Salut dels iPhones, amb Samsung Health dels Galaxy i amb Google Fit d’altres mòbils Android.

La pantalla, el punt feble

Val a dir que l’ScanWatch té limitacions. L’ús de la petita pantalla és millorable: la primera informació que mostra és sempre l’hora, malgrat que ja la saps mirant les busques analògiques. I quan aquestes busques són en els deu minuts al voltant de l’hora en punt, poden dificultar la visibilitat de les xifres de la pantalla, sobretot a les fosques. No és el vostre rellotge si heu d’estar pendents de moltes notificacions de xat –no és el meu cas, jo només tinc activats els missatges de la meva família a Telegram–, ni si busqueu un ordinador de canell que es pugui ampliar amb aplicacions de tercers. Si preferiu sortir a fer exercici sense el telèfon, trobareu a faltar el GPS integrat –fa servir el del mòbil per registrar les rutes– o la memòria per a cançons que sí que tenen altres rellotges. Tampoc no té antena NFC per pagar als datàfons sense contacte de les botigues. I els professionals sanitaris hi trobaran a faltar una busca dels segons per prendre el pols a la manera tradicional.

Tot i això, l‘ScanWatch s’ha convertit en el meu company imprescindible de dia i de nit com cap altre rellotge intel·ligent ho havia fet abans. La seva aplicació mòbil em proporciona informació útil per millorar la meva salut sense pretensions de competir ni comparar-me amb ningú. I genera uns informes detallats que puc imprimir i portar al metge en cas necessari. Ara només em cal trobar metges disposats a prendre’ls en consideració, una cosa més difícil del que es podria pensar. O esperar que Withings obri una mútua mèdica pròpia que practiqui la medicina proactiva a partir de les meves dades.

stats