Els protagonistes involuntaris dels mems fan caixa amb la seva imatge

Zoë Roth, la cara de la foto viral 'Disaster girl', ha venut l'original que va donar lloc al mem per gairebé 500.000 dòlars

4 min
El mem 'Disaster girl'

Poca gent sap com es diu, però la seva foto fa anys que dona voltes per les xarxes socials. Zoë Roth és la protagonista del mem conegut com a Disaster girl, en què una nena petita apareix somrient a càmera amb una casa en flames darrere seu. Aquella criatura una mica pertorbadora ara té 21 anys i ha decidit treure rendiment econòmic de la seva imatge viral: Roth ha venut la fotografia per 180 unitats de la criptomoneda ether, una xifra que equival a gairebé mig milió de dòlars. La imatge s'ha venut en format non-fungible token (NFT), la representació digital d'una cosa única com podria ser una obra d'art. Tots els NFT, inclòs el mem de Disaster girl, tenen un segell únic de codi digital que marca la seva autenticitat. Amb la venda, però, la família Roth reté el copyright del mem i rebrà un 10% de les futures vendes del mem.

Tot i que el mem s'ha popularitzat com una imatge viral d'una nena gairebé maligna, que insinua amb el somriure que és la causant del desastre, la història real de la fotografia té poc a veure amb aquesta percepció. L'any 2005, quan Zoë Roth tenia 4 anys, ella i la seva família van anar a veure una casa del barri que s'estava cremant. Els bombers tenien l'incendi controlat i no era, doncs, una situació de perill o de risc, de manera que diversos veïns del barri s'hi van arribar. En aquell context, el pare de Roth, que és fotògraf aficionat, li va fer una foto a la seva filla somrient. Dos anys després, va presentar la instantània a un concurs que va acabar guanyant i la imatge es va fer viral. Gràcies a l'art del fotomuntatge, la nena de somriure pertorbador ha sigut testimoni de l'extinció dels dinosaures, l'enfonsament del Titanic i l'incendi de la catedral de Notre-Dame, i de tota mena de desastres naturals i socials.

El cas de Roth és un nou exemple de l'actual explosió de venda de drets d'art efímer i digital en format NFT. Víctor Garcia Font, professor dels estudis d'informàtica, multimèdia i telecomunicació de la UOC, recorda que els NFT són possibles gràcies a la tecnologia de cadenes de blocs –blockchain–, que va començar l'any 2009 amb la criptomoneda bitcoin. L'evolució d'aquest sistema ha propiciat l'aparició d'actius digitals que poden representar qualsevol cosa, com ara una imatge. "Un mem és una imatge, un JPG, que pots copiar i replicar infinites vegades. Amb un NFT vincules aquest arxiu a un codi que el fa original", explica Garcia, que assenyala que aquests actius digitals són una mica "com els cromos d'una col·lecció". "Sí que t'importa quin és quin", remarca. Vendre l'NFT d'un mem no vol dir que la imatge deixi de circular per les xarxes o de ser reinterpretada, sinó que algú té en propietat aquella imatge primigènia com si es tractés d'una obra de col·leccionista.

Rendiment econòmic

"Un cop comença a circular, no hi pots fer res. Algú sempre trobarà la manera de fer-la rellevant amb qualsevol esdeveniment terrible o dolent que tingui lloc. Molts m'han fet partir de riure", explicava Roth en una entrevista. La noia, que ha assegurat que utilitzarà part dels diners que ha guanyat per pagar-se el crèdit universitari, ha explicat que va decidir vendre l'NFT de Disaster girl per tenir algun tipus de control sobre el mem. "La gent que apareix en mems no té gaire opció de triar. Internet és molt gran i, tant tens una bona experiència com una mala experiència, n'has de treure el màxim rendiment", assenyala.

Roth no és l'única protagonista involuntària d'un mem que ha decidit fer caixa amb la seva imatge. De fet, abans de prendre la decisió, la noia va buscar consell en persones que han passat per la mateixa experiència que ella. Una de les persones a qui va recórrer va ser Kyle Craven, de 31 anys, que es va convertir en protagonista del mem conegut com a Bad luck Brian l'any 2012 després que un amic seu pugés a Reddit una foto seva poc afavoridora amb el text "Fa l'examen de conduir... Rep la primera multa perquè conduïa begut". La imatge, feta per l'anuari de l'institut, s'ha convertit en un comodí per marcar situacions vergonyoses o patètiques. El març d'aquest any, Craven va vendre el mem com un non-fungible token per 36.000 dòlars.

El mem 'Bad luck Brian'

També ha fet diners amb el seu mem Laina Morris, coneguda a internet per la imatge viral Nòvia psicòpata. El mem es va crear arran d'un vídeo que Morris va penjar a YouTube –té més de 21 milions de visualitzacions– en què feia una versió paròdica de la cançó Boyfriend que Justin Bieber va llançar l'any 2012. La captura d'un moment en què Morris té una expressió terrorífica va donar lloc a la imatge que s'ha fet servir per fer burla de l'estereotip de la dona gelosa o l'exnòvia assetjadora. Aquest abril Morris es va embutxacar 411.000 dòlars després que 3FMusic, un estudi de música de Dubai, adquirís el mem en una subhasta. La protagonista del mem, que alguna vegada s'ha mostrat fastiguejada per la viralitat de la seva imatge, assegurava que la venda li ha canviat la vida.

Laina Morris
stats