Mèdia 14/08/2019

Els pobles seriòfils: la vida després d’haver sigut un gran plató

Diverses localitzacions nord-americanes han sortit de l’anonimat i han esdevingut famoses perquè han aparegut en sèries com ‘Stranger things’, ‘Glee’ o ‘The office’

Britt E. Ruitenberg
4 min
Els pobles seriòfils: la vida després d’haver sigut un gran plató

BarcelonaEls pobles al mig del no-res dels Estats Units sempre han cridat l’atenció de productores de cinema i de sèries. Scranton, Hawkins, Stars Hollow i Twin Peaks són llocs nord-americans que anys enrere passaven desapercebuts al mapa -sobretot perquè alguns no existeixen-, però que ara ressonen a la televisió. El simple fet d’aparèixer en sèries de renom els han convertit en destinacions turístiques i ha sigut suficient perquè nombrosos seguidors creuin els Estats Units -i en alguns casos el món- per trepitjar els platósde les seves sèries preferides.

A més de dues hores de distància de Filadèlfia i Nova York, s’amaga Scranton. Aquesta ciutat, situada al nord de Pennsilvània, era coneguda per les seves mines de carbó, però això va canviar el moment en què es va convertir en el teló de fons de la versió estatunidenca de The office. Encara que es va rodar a Califòrnia, al llarg de les seves nou temporades els showrunners van emfatitzar tant la ciutat i van imitar alguns dels locals autèntics, com el Poor Richard’s Pub, que li van acabar donant un reconeixement nacional. “ The office ha donat una gran oportunitat a la ciutat per créixer”, comentava l’alcalde de Scranton, Chris Doherty. Cada any, desenes de turistes venen a veure els llocs emblemàtics de la sitcom i, fins i tot, el 2007 es va organitzar una convenció a la qual van acudir 13 dels actors de la sèrie.

Recrear a quilòmetres de distància una ciutat és una pràctica bastant recorrent en el sector. Així com The office, destaca el cas de Glee. La sèrie musical de Fox, que es desenvolupa a Lima (Ohio), en realitat es va rodar majoritàriament a Paramount Studios i a Hollywood. Tot i així, la directora del departament de Turisme del comtat de Lima, Cara Stombaugh, assegura que la sèrie ha tingut un impacte positiu sobre la comunitat i que “moltes persones paren a la ciutat només perquè volen comprar alguna cosa on hi posi Lima (Ohio), i tot gràcies a Glee ”.

Els seriòfils apassionats poden visitar Scranton i Lima, però no podran fer el mateix amb altres sèries. Per una banda, Stranger things ha convertit el poblet de Hawkins, situat al mig d’Indiana, en un dels més famosos des que va arribar a Netflix. Però la veritat és que no existeix: no hi ha un Hawkins a Indiana, sinó a Texas i Wisconsin. Els germans Duffer se’l van inventar i van rodar la sèrie a Geòrgia, concretament a Atlanta i Jackson, dues ciutats que després de l’estrena han rebut centenars de fans que han volgut visitar el Jackon Drug i RadioShack, dues instal·lacions on s’han gravat diverses escenes.

D’altra banda, amants dels anys 90 recordaran Stars Hollow, el poblet carismàtic de Connecticut on viuen la Victoria i la Rory, les protagonistes de Gilmore girls. Es tracta d’un poble inventat per Amy Sherman-Palladino, showrunner de la sèrie, que el va crear després d’haver-se enamorat dels paisatges de Connecticut. Encara que gran part es va rodar al Warner Brothers Studio, alguns capítols es van gravar a ciutats reals de Connecticut com New Milford i Guilford, on encara avui s’organitzen tours per als fanàtics de la sèrie.

Sherman-Palladino volia ser tan precisa com fos possible amb el teló de fons de la sèrie, i és precisament el que també va fer Peter Berg a l’hora de crear el poble fictici de Dillon (Texas) per a Friday night lights. La reconeguda sèrie teen sobre futbol nord-americà té lloc en aquest poble rural i per aconseguir l’ambient típic de Texas la producció es va desplaçar a Austin i Pflugerville, on els espectadors segueixen anant per trepitjar el camp dels Panthers -el Kuempel Stadium- i el Ray’s BBQ.

Mentrestant, a l’altre costat dels Estats Units apareixen al mapa alguns dels pobles més seriòfils. Per exemple, els seguidors de Twin Peaks posen rumb a l’estat de Washington per veure els sets del poble fictici de Twin Peaks. Primer visiten la ciutat de Snoqualmie, que s’ha popularitzat perquè les seves cascades apareixen als crèdits d’obertura i perquè els exteriors del Salish Lodge & Spa van donar forma a The Great Northern Hotel. I, en segon lloc, alguns continuen a North Bend per tastar el cherry pie que menja el protagonista de la sèrie al Tweede’s Café.

A més, el mateix estat de Washington ha acollit una altra producció. És Doctor en Alaska, la sèrie de la CBS que va utilitzar les ciutats de Roslyn i Redmond per crear el poblet fictici de Cicely, suposadament situat a Alaska. Gràcies a això, tots dos llocs van ser uns dels més concorreguts de l’estat i encara organitzen anualment un festival, el Moonfest, per recordar aquest passat “gloriós”.

Més enllà d’haver reviscut les comunitats, hi ha una cosa que destaca de Doctor en Alaska i és que la sèrie recrea el “típic” poblet nord-americà auster i amb pocs habitants. Aquesta fórmula es repeteix en nombroses sèries com, per exemple, Heridas abiertas. La ficció protagonitzada per Amy Adams té lloc a Wind Gap (Missouri), que es presenta com el clàssic poble del sud dels Estats Units on tothom es coneix. Wind Gap no existeix, però si els espectadors es passegen per Saint Louis (Missouri) i Barnesville (Geòrgia), les poblacions on es va rodar la ficció, podran reconèixer l’ambient sòrdid tan característic de la sèrie.

stats