Mèdia 30/05/2022

Organitzacions socials demanen la creació d'un registre públic d'algoritmes

És una de les funcions que, creuen, hauria de tenir l'Agència Espanyola de Supervisió d'Intel·ligència Artificial

A.P.
1 min
Els algoritmes porten, d'una manera o altra, l'empremta de la societat en què han nascut.

BarcelonaDiverses organitzacions socials han exigit la creació d'un registre públic d'algoritmes, tant per al sector públic com per al privat, per evitar qualsevol tipus de discriminació i garantir que la innovació tecnològica i la intel·ligència artificial respectin els drets humans. Aquesta ha estat una de les conclusions de les jornades Democràcia, Algoritmes i Resistències, que han tingut lloc aquest cap de setmana de forma online a Barcelona i a Madrid. La trobada ha estat organitzada per Algorights, Algorace i Lafede.cat.

Una de les qüestions que ha sigut protagonista de les jornades és la posada en marxa de l'Agència Espanyola de Supervisió d'Intel·ligència Artificial, per a la qual s'ha demanat que estigui dotada de capacitat sancionadora i que pugui desenvolupar un rol d'assessoria del govern en matèria d'intel·ligència artificial. Aquesta agència és l'organisme que hauria d'encarregar-se del registre públic que han reclamat els participants en les jornades. Una altra de les reclamacions de la trobada és que l'agència funcioni com una finestreta única a la qual els ciutadans puguin recórrer per denunciar males pràctiques o possibles errors.

Per canalitzar les seves propostes, les organitzacions que han participat en les jornades han sol·licitat una reunió amb la secretaria d'estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial.

stats