Mèdia 13/07/2021

Najat El Hachmi guanya el premi de periodisme María Luz Morales

L'accèssit ha sigut per a Sara Borrella pel seu reportatge a 'La Directa' sobre les desigualtats de gènere a la xarxa

A. P.
2 min
Najat el Hachmi en una imatge d'arxiu.

L’escriptora Najat El Hachmi ha sigut distingida amb el premi de periodisme María Luz Morales, que reconeix treballs publicats centrats en el feminisme i l’empoderament de les dones. El Hachmi ha estat reconeguda per la peça d'opinió "Confinadas de por vida", publicada a El País l’abril del 2020, un article en què reflexiona sobre el confinament a causa de la pandèmia i el compara amb el que viuen les dones arribades del Magrib, com la seva mare, que són obligades a quedar-se a casa com una forma de domesticació. El guardó, convocat per l’Observatori Cultural de Gènere i l’Ajuntament de Santa Coloma, amb el suport de l’ARA, s’entregarà aquest dimarts al vespre. 

Pel que fa a l'accèssit, s’ha reconegut el reportatge multimèdia "#PerAquíNoPassem", de Sara Borrella, publicat a La Directa. La peça assenyala com els entorns digitals reprodueixen les desigualtats de gènere que es pateixen en el dia a dia i aporta dades de l’impacte de les violències masclistes a la xarxa, a més d’explicar quin és l’ordenament jurídic vigent respecte a aquesta problemàtica i quines són les estratègies d’autodefensa que estan posant en pràctica les dones. 

El Premi María Luz Morales es va crear per recordar la figura d’aquesta periodista, la primera dona al capdavant d'un diari d'àmbit estatal a Espanya (va dirigir La Vanguardia entre el juliol del 1936 i el febrer del 1937). En aquesta quarta edició, el jurat dels premis ha estat format per Maribel Cárdenas, directora de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet; Esther Vera, directora de l’ARA; M. Àngels Cabré, directora de l’Observatori Cultural de Gènere; Marta Corcoy, presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya; l’escriptora Marina Subirats, i els periodistes Ariadna Oltra i Lluís Reales. Les guanyadores de les edicions anteriors van ser Patrícia Soley-Beltrán, Marina Subirats i Cristina Fallarás. L'any 2020 la convocatòria es va haver d'anul·lar a causa de la pandèmia.

stats