Mèdia 27/03/2021

10 minisèries per veure d'una tirada

Amb l'arribada de la Setmana Santa, seleccionem les ficcions curtes més destacades per fer-ne una marató

1 min
Una escena de 'Detrás de sus ojos'

BarcelonaLa pandèmia no ho posa fàcil aquest any per escapar-se per Setmana Santa. Les restriccions de mobilitat i la prohibició de fer grans trobades ens empenyen a descartar els plans multitudinaris i a quedar-nos a casa. Però això no vol dir avorrir-se: les plataformes de televisió en streaming estan plenes de propostes per evadir-se des del sofà. Tot i que la Setmana Santa sigui fugaç, aquest any s'han estrenat un bon grapat de ficcions curtes –de menys de 8 episodis– que es poden veure d'una tirada, en forma de marató. N'hem seleccionat 10.

1.

'Detrás de sus ojos' (Netflix)

Es va estrenar a mitjans de febrer i ja s'ha convertit en un dels últims fenòmens de Netflix. Aquesta minisèrie britànica de sis episodis, adaptació audiovisual de la novel·la homònima de Sarah Pinborough, relata la baixada als inferns d'una mare soltera de vida aparentment tranquil·la. Simona Brown interpreta la Louise, que s'embolica amb el seu cap (Tom Bateman) i, en paral·lel, inicia un afer amb la dona d'ell (Eve Hewson). El triangle amorós es transformarà en una espiral psicològica de suspens amb intrigues cada vegada més angoixants, que es combinen amb una atmosfera de tocs fantàstics i personatges plens de secrets. Ideal per començar i acabar en un parell de dies amb ganes d'estar enganxats a la televisió.

2.

'Small axe' (Movistar+)

L'oscaritzat director Steve McQueen és l'artífex d'una de les millors sèries britàniques d'aquest 2021. McQueen ha creat una antologia sobre l'experiència de la comunitat negra d'origen antillà a la Gran Bretanya dels anys seixanta i setanta per denunciar la violència sistèmica que van patir. Al llarg de cinc episodis, Small axe s'aproxima a la realitat que va viure aquesta comunitat, que ha quedat pràcticament soterrada en la història. La sèrie plasma la repressió, el racisme, la segregació escolar i l'assetjament policial que van patir, com també les seves lluites per combatre-les.

3.

'It's a sin' (HBO)

La HBO viatja fins als anys 80 per explicar una altra epidèmia que va sacsejar el món, la de la sida. Amb un conjunt de personatges divertidíssims i entranyables, It's a sin retrata en cinc episodis com la malaltia va expandir-se entre silencis i tabús entre la comunitat homosexual anglesa. Un grup de joves amics configura el nucli de la ficció, que relata com es van fent un lloc al món i com viuen la seva sexualitat fins que la sida irromp a les seves vides. La seva ingenuïtat i ignorància desemboca en algunes tragèdies, però també en històries de superació i en unes immenses ganes de viure. "Malgrat la tristesa d’alguns esdeveniments, és una sèrie molt vital. És d’aquelles que, un cop acabades, passes uns quants dies enyorant els seus protagonistes", diu la crítica de televisió Mònica Planas sobre la ficció.

4.

'Honor' (Filmin)

És una de les minisèries més curtes de la història –té dos episodis de 45 minuts cadascun–, però això no impedeix que Honor sigui una ficció contundent sobre els crims d'honor. Protagonitzada per Keeley Hawes (una de les actrius angleses més en voga gràcies a The Durrells), la sèrie es basa en fets reals i segueix la investigació policial de l'assassinat d'una jove kurda al Regne Unit. Rere la mort de la noia s'hi amaga un crim terrible: la seva família ha ordenat que acabin amb la seva vida després que hagi deixat el marit perquè la maltractava. Amb sobrietat i cruesa, Honor reflecteix com la protagonista va posant llum al seu desconeixement sobre la cultura kurda i com ha de gestionar els seus prejudicis i contradiccions.

5.

'Lupin' (Netflix)

França ha demostrat que també és capaç de crear fenòmens audiovisuals amb Lupin, l'adaptació audiovisual de les novel·les de Maurice Leblanc. El protagonista és un home astut i camaleònic que interpreta amb elegància Omar Sy, que va saltar a la fama gràcies al seu paper a la pel·lícula Intocables (2011). Ara Sy canvia aquell paper de jove perdut pel d'un lladre de guant blanc amb estratègies rocambolesques per embutxacar-se les joies més preuades del món. Com explicava la crítica de sèries Eulàlia Iglesias, Lupin recorda a La casa de papel perquè celebra la figura del lladre antisistema i perquè la principal motivació del protagonista és la venjança de classe. La primera temporada, de cinc capítols, va funcionar a la perfecció a Netflix, que ja n'ha encarregat una segona amb la intenció de seguir alimentant el fenomen.

6.

'Big sky' (Disney+)

Els fans dels thrillers trepidants trobaran en Big sky un pla perfecte per a la Setmana Santa. Impulsada per David E. Kelley (creador de Big little lies) i Paul McGuigan (director d'El caso Selvin), la minisèrie gira al voltant de la desaparició de dues germanes que han estat segrestades per un camioner a Montana. La tragèdia farà aflorar altres desaparicions que s'han ocultat en un petit i angoixant poble de l'Amèrica profunda. Per resoldre els casos, un detectiu privat s'aliarà amb la seva sòcia i la seva exparella i policia retirada, però els sentiments que hi ha entre ells no els posaran les coses fàcils a l'hora de treballar. Big sky té tots els elements característics de les sèries procedimentals, però intensifica la intriga en set episodis de 60 minuts per accelerar els esdeveniments i incrementar la tensió.

'Big sky'
7.

'Nevenka' (Netflix)

Nevenka Fernández va ser la primera dona a l'Estat que va denunciar l'assetjament sexual que patia a l'àmbit laboral. Eren els anys 90 i Fernández treballava com a regidora a l'Ajuntament de Ponferrada quan va patir l'assetjament i persecució per part de l'alcalde d'aleshores, Ismael Álvarez. La minisèrie documental desenterra el seu cas de la memòria per reivindicar la figura d'una dona valenta que es va plantar davant una situació abusiva i intolerable i que, molts anys després, decideix recordar-la en primera persona malgrat el dolor que li va suposar. Amb el pas del temps i l'auge del moviment Me Too, el coratge de Fernández pren encara més dimensió, ja que tot el que va patir en el procés per destapar el cas es percep ara des de la incredulitat, la perplexitat i la indignació.

8.

'No grites' (Dark)

Els creadors de No grites estan convençuts que amb pocs minuts atemoriran els espectadors. Per això han ideat una minisèrie de cinc capítols d'uns 10 minuts cadascun i que es va rodar en només dues setmanes. La ficció, elaborada per la plataforma pública argentina Contar, transcorre en una casa encantada per un ésser maligne i venjatiu. L'habitatge és el gran protagonista de la sèrie, per on hi passen adolescents amb ganes d'aventura, una família a qui persegueix una presència estranya, fantasmes i nadons terrorífics. Amb una estructura curiosa feta a base de flashbacks, els capítols de No grites funcionen com a petites dosis de terror i intriga.

9.

'Dealer' (Netflix)

Aquesta sèrie francesa juga amb la metaficció per aproximar-se al món del narcotràfic. Ho fa a través d'un fals reportatge amb càmera oculta elaborat per un director de vídeos musicals, que decideix sortir de la seva zona de confort laboral. El cineasta accedeix a gravar d'amagat el líder d'una perillosa banda de narcos que es vol convertir en una estrella del rap. Dealer transcorre entre els baixos fons del sud de França, on esclata una perillosa guerra entre grups que deixa el protagonista atrapat en una xarxa de traïcions, assassinats i venjances. Amb Abdraman Diakité, Mohamed Boudouh, Sébastien Houbani i Idir Azougli al repartiment, Dealer desencadena una trama trepidant de substàncies prohibides i camells desesperats per exposar la cruesa d'un món ocult i sense cap mena de llei.

10.

'Los crímenes de Pembrokeshire' (Movistar+)

El 2006 el detectiu Steve Wilkins va decidir reobrir dos casos d'assassinats sense resoldre que havien tingut lloc als anys 80 i que estaven relacionats amb uns robatoris. Seguint la tendència de la ficció policíaca britànica dels últims anys, Los crímenes de Pembrokeshire rescata aquella investigació, que gràcies als avenços tecnològics va aconseguir trobar noves pistes i esbrinar finalment qui havia comès els crims. L'actor Luke Evans (conegut per pel·lícules d'èxit com les sagues de Fast&Furious i El hòbbit) es posa a la pell del detectiu protagonista en aquest thriller de tres episodis i amb tots els ingredients de les minisèries angleses de successos: intriga, contenció, personatges complexos i girs vertiginosos.

'Los crímenes de Pembrokeshire'
stats