Televisió
Mèdia 20/06/2013

Els millors moments de Tony Soprano, en cinc vídeos

James Gandolfini, l'actor que interpretava el personatge, ha mort aquest dijous als 51 anys

à. Gutiérrez / A. Castellví
3 min

Barcelona P { margin-bottom: 0.21cm; }A:link { } L'actor nord-americà James Gandolfini ha mort aquest dijous a la matinada, als 51 anys, com a conseqüència d'un infart. Gandolfini era especialment conegut pel seu paper de Tony Soprano, el cap mafiós protagonista de la sèrie 'Los Soprano'. Recordem l'actor i el personatge amb els vídeos de cinc moments especialment memorables de la sèrie.

La mort de Chris

La relació entre en Tony Soprano i el seu nebot Christopher Moltisanti és una muntanya russa durant tota la sèrie. El jove vol prosperar més ràpid que no toca, i ben aviat ha de carregar culpes que el minen moralment. Cap al final de la sèrie, en Chris –que arrossega també problemes d'alcohol i drogues– fa de xofer a en Tony. Perd el control del cotxe i tenen un accident. En Tony surt del cotxe i s'adona que el seu nebot mai se'n sortirà. Amb una calma esfereïdora, li prem el nas. El seu nebot mor, sense oferir resistència, encara mig inconscient, ofegat en la seva pròpia sang.

Els ànecs

En Tony Soprano veu uns ànecs nedant a la piscina. Somriu. Alcen el vol. I tot d'una té un atac de pànic que el noqueja. La barbacoa explota. Som al primer episodi i l'escena ja explica el que serà una constant en les sis temporades: els problemes psicològics del protagonista. Una feina –la de mafiós– que el supera, una família que l'esgota, traumes infantils. Les seves converses amb la doctora Melfi, amb un estira i arronsa sexual entre els dos, són un prodigi de guió.

La traïció de 'Big Pussy'

En Salvatore 'Big Pussy' Bonpensiero és el padrí d'un dels fills d'en Tony Soprano, però aquest no pot tolerar que un dels seus millors amics l'hagi traït filtrant informació a l'FBI. Només hi ha una sortida: matar-lo i tirar-lo al mar. Amb tot, Soprano no arriba a superar mai la desaparició del seu amic, i al llarg de la sèrie el recorda amb tristesa en més d'una ocasió.

La relació amb la mare

La mare d'en Tony Soprano, la Livia, podria haver estat segurament una bona mare adoptiva d'en Norman Bates, el protagonista de 'Psicosi'. A la primera temporada, arriba a conspirar contra el seu propi fill. A l'escena, en Tony Soprano perd els nervis i li confessa que no suporta més el núvol negre que l'acompanya a ella i rega tothom que l'envolta. Li diu que la posarà en una residència. “Mata'm, mata'm ara mateix, tant per tant”, li replica. “Clava'm un ganivet directe al cor”.

El final

L'escena final dels Soprano va ser, probablement, la més polèmica. En Phil Leotardo és mort. En Tony Soprano ha deixat enrere, si més no en aparença, l'amenaça que el tenallava. Som en un restaurant, on han quedat en Tony (que malgrat tot no pot deixar d'examinar cada persona que es mou pel local), la seva dona i els dos fills. L'última a arribar és la Meadow. I, ben bé al mig de l'acció, mentre sona 'Don't stop believing', dels Journey... tall sobtat en negre. I deu inacabables segons després, els títols de crèdit. Fans i crítics encara discuteixen i analitzen fins al paroxisme l'escena. Però la tesi dominant és que el tall a negre implica la mort del protagonista.

stats