Mèdia 29/12/2018

Els llibres de cuina del 2018

Us proposem vuit obres gastronòmiques imprescindibles de l’any que s’acaba

Mery Loor / Ara Balears
3 min
Els llibres de cuina del 2018

Les receptes que m’agraden. Pilar Criado

La voluntat de la cuinera Pilar Criado, autora del blog gastronòmic Les receptes que m’agraden, és oferir-nos un ventall d’opcions fàcils, ràpides i que ens facin quedar bé a taula. L’autora ha dirigit diversos cicles de showcooking com ara a l’Aula Gastronòmica del Mercat del Lleó de Girona, i aquesta experiència la trasllada al llibre. El resultat és una mirada pausada a la cuina, ensenyant-nos pas a pas els procediments de cada plat. Tots ells amb ingredients bàsics i fàcils de trobar. També hi trobareu propostes per a totes les ocasions: festes, reunions d’amics o plats lleugers i fàcils per al dia a dia.

El rebost perfecte. La cuina de Miquel Barrera. Joan Garí

Aquest és un llibre d’experiències i memòries que gira al voltant del xef valencià Miquel Barrera. No és només un llibre de receptes, sinó que és una ruta gastronòmica a la recerca de l’origen dels ingredients clau per a aquest xef. ¿De què està format el rebost perfecte al qual fa referència el títol? L’autor del llibre, l’escriptor Joan Garí, ho té clar: vi, oli, peix, bolets i formatges, entre altres productes que hi ha a la cuina de Miquel Barrera al restaurant Cal Paradís, a la Vall d’Alba, que té una estrella Michelin. El llibre ha estat guardonat amb dos Gourmand World Cookbook Awards.

Japan. Nancy Singleton

Aquest llibre és un viatge a la cultura gastronòmica japonesa de tota una experta, Nancy Singleton Hachisu, que fa dècades que viu al país i va dedicar tres anys a escriure aquest llibre. L’obra té gairebé 500 pàgines i proposa un recorregut introductori pels gustos, textures i combinacions de la cuina del país asiàtic amb receptes que volen acostar aquesta gastronomia a les nostres cuines.

Aroma àrab. Salah Jamal

L’autor d’aquest llibre és pura diversitat, i no només pels seus orígens -va néixer a Palestina i va emigrar a Barcelona fa 50 anys-, sinó també per la seva formació: és historiador, cirurgià i escriptor. La passió per la cuina àrab l’ha portat a escriure diversos llibres sobre el tema, l’últim dels quals és aquest, en què fa un recull de fets històrics, costums culinaris i anècdotes del món àrab amb les seves receptes més destacades. No hi falten plats típics com l’hummus, les broquetes de xauarma o el tabule.

Arzak. Juan Mari Arzak i Elena Arzak

Poques coses es poden dir d’Arzak que no s’hagin dit. El cuiner basc és un dels grans noms del panorama gastronòmic estatal i internacional. Després de més de 50 anys entre fogons, Arzak -que té tres estrelles al restaurant que comparteix amb la seva filla- continua treballant cada dia i la seva cuina segueix evolucionant. Aquest llibre vol ser l’obra definitiva per conèixer un dels restaurants més importants del món, una travessa culinària des dels inicis del restaurant familiar fins a l’actualitat, que inclou les receptes més emblemàtiques dels últims 10 anys del cuiner. Tot plegat suposa un retrat de l’evolució de la seva cuina, sempre brillant.

Casa Cacao. Jordi Roca i Ignasi Medina

Vet aquí un viatge d’anada i tornada als orígens del cacau del pastisser d’El Celler de Can Roca i del Rocambolesc, Jordi Roca. Amb ell fareu un viatge per conèixer l’origen del cacau que us portarà fins a l’Amazones, i veureu com Roca, després de descobrir-ne l’origen va tornar al taller, va donar un gir creatiu a la seva feina i es va llançar a fer noves elaboracions a partir dels diferents tipus de cacau. El llibre també ofereix 80 receptes amb el cacau com a protagonista per fer postres, bombons i gelats.

Cocottes. Paco Pérez

Cassoles, olles i casseroles són les eternes cocottes que el xef Paco Pérez proposa per tornar a la cuina casolana de les nostres àvies. Aquest llibre, firmat pel periodista Salvador Garcia-Arbós, enalteix la cuina de tota la vida, la clàssica, amb un recorregut per receptes curosament detallades. És un llibre dedicat a la cuina del xup-xup. Paco Pérez, que actualment té cinc estrelles Michelin a Catalunya repartides entre el restaurant Miramar de Llançà i l’Enoteca de l’Hotel Arts de Barcelona, és tot un referent internacional, i en aquest llibre fa un homenatge a la cuina clàssica des de la modernitat i la humilitat que el caracteritzen com a cuiner.

Chefs(in)Navidad

Chefs(in) ha reunit en un llibre les receptes més nadalenques i en donarà els doblers als damnificats per les inundacions del Llevant. Hi participen els cuiners Adrián Quetglas, Andrés Benítez, Andreu Genestra, Ariadna Salvador, Benet Vicens, David Moreno, Fernando Pérez-Arellano, Íñigo Rodríguez, Joan Bagur, Joan Canals, Joan Marc Garcías, Juan M. Ocampo, Juan Portillo, Marc Fosh, Marga Coll, Miguel Navarro, Miquel Calent, Miquel Gelabert, Miquel Mariano, Óscar Molina, Pau Navarro, Rafa Martín, Rafael Sánchez, Santi Taura, Silvia Anglada, Tomeu Arbona, Tomeu Lassio, Tomeu Ramis, Víctor Bayo, Víctor Garcia i Xesc Reina.

stats