Mèdia 16/03/2021

La justícia reconeix que José María Íñigo va morir d'una malaltia derivada de l'amiant de TVE

El procés judicial l'havia iniciat el mateix presentador el 2018, abans de morir per un mesotelioma pleural

ARA
1 min
José Maria Iñigo en una imatge d'arxiu

Un jutjat de Madrid ha reconegut el càncer que va acabar amb la vida de José María Íñigo com una malaltia professional provocada per l'amiant de TVE. La sentència, dictada pel jutjat social número 2 de Madrid, considera que existeixen elements sòlids per considerar que la mort del presentador va ser conseqüència de la seva exposició a l'amiant de l'estudi 1 de TVE. El procés judicial perquè la malaltia d'Íñigo fos reconeguda com a derivada de la seva activitat professional el va iniciar el mateix presentador l'any 2018 abans de morir d'un mesotelioma pleural, un tumor molt poc freqüent que s'associa a la intoxicació per amiant.

La sentència, que assenyala que Íñigo hauria estat exposat al material entre els anys 70 i 80, remarca que el periodista i presentador va desenvolupar la seva activitat professional de manera continuada i prolongada en el temps a l'estudi 1, "que era l'estudi més gran i amb una gran presència d'amiant friable, com ho acredita el fet que es van dipositar 113.040 quilos de residus a l'abocador".

"S'ha de destacar que durant aquell període l'amiant estava col·locat sense cap element que l'aïllés de les persones que treballaven a l'estudi –ja que el primer encapsulament amb plaques de Virutex es va produir l'any 1986–; i, per tant, va estar en contacte amb l'amiant en el moment de més perill de l'exposició", apunta la sentència.

D'aquesta manera, la justícia sentencia a favor de la vídua del presentador i fa que la Seguretat Social reconegui la seva pensió de viudetat com a derivada d'una malaltia professional i no d'una malaltia comuna. Després d'aquest primer reconeixement, la família del presentador podria iniciar un procés legal contra RTVE.

stats