Mèdia 26/06/2013

Velocitat a internet: rebem només el 66% del que paguem

La Comissió Europea denuncia que els consumidors no reben les velocitats de banda ampla contractades i demana voluntaris per mesurar amb precisió el servei ofert

Agències
2 min
PROPOSAR, DEBATRE I DECIDIR  El crowdsourcing ha aconseguit a països com Letònia convertir propostes populars gestades de forma online en lleis.

Brussel·lesTothom ho sap i ara la Comissió Europea ho ha dir obertament: en matèria de velocitat a internet una cosa és el que diu la publicitat i una de molt diferent és la realitat del producte contractat. Tant se val si són 6 com 10 com 20; el cert és que les companyies de telefonia ens cobren per un servei que no ens donen, una estafa que a l'estat espanyol és particularment greu.

La Comissió Europea (CE) ha denunciat aquest dimecres les diferències entre la velocitat de descàrrega contractada pels internautes europeus i la que reben de manera efectiva, especialment en el cas de l'ADSL tradicional. "Els consumidors europeus no estan rebent les velocitats de banda ampla per les que paguen. De mitjana, només obtenen el 74% de la velocitat anunciada per la qual han pagat", assenyala l'executiu comunitari. En el cas del consumidor espanyol les diferències són encara més acusades: les companyies només ofereixen en hora punta el 66,7% de la velocitat anunciada.

L'advertiment arriba després que Brussel·les hagi analitzat el funcionament real de les connexions de més de 9.000 usuaris en hores punta, entre les 19 i les 23 hores, durant tota la setmana. Segons l'estudi, l'ADSL tradicional proporciona els pitjors resultats, ja que de mitjana ofereix únicament el 60,3% de la velocitat anunciada durant les hores puntes. A Espanya, la dada puja al 66,7%, mentre que països com França i el Regne Unit figuren entre els pitjors, amb mitjanes per sota del 45%. Els millors resultats es registren a Croàcia, Hongria i Eslovàquia, tots per sobre del 90% de la velocitat anunciada. En termes reals, la velocitat mitjana de l'ADSL a Europa és de 7,23 megabits per segon (Mbps), i a Espanya de 6,92.

Les millors velocitats són les de la fibra òptica (FTTx), amb una mitjana de 36,96 Mbps a la Unió Europea (UE) i de 36,03 a Espanya. De mitjana, els usuaris d'aquesta tecnologia reben un 81,2% la velocitat de descàrrega anunciada, una dada que en el cas d'Espanya és del 87,8%.

Segons Brussel·les, el cable és la tecnologia més fiable, amb una velocitat real del 91,9% l'anunciada a Europa i del 96,4% en el cas espanyol, tot i que és lleugerament més lenta que la fibra, amb ritmes de descàrrega de 35,1 Mbps a la UE i de 30,4 Mbps a Espanya.

Es busquen voluntaris

La Comissió Europea ha posat en marxa una campanya per tal de determinar exactament quina és la velocitat a internet. Per saber-ho, demana voluntaris que contribueixin a analitzar millor els productes que es fan servir. Els voluntaris es poden apuntar en aquest enllaç.

stats