Crítica de sèries
Mèdia 07/07/2022

Així és la primera sèrie original que Amazon ha doblat al català

'La llista final': massacrar, bombardejar, metrallar i esbudellar en català

3 min
'La llista final', amb Chris Pratt

Ens ho van fer saber comptes de Twitter com Doblatge en català que monitoritzen la presència de la llengua a les plataformes audiovisuals. Amazon Prime Video ha estrenat la seva primera sèrie original doblada i subtitulada al català, La llista final. En un panorama, els dels gegants de l'streaming, que tendeix a ignorar la nostra llengua, això és una gran notícia. Encara més. Els d'Amazon han pres aquesta decisió per iniciativa pròpia i sense ajudes econòmiques. També sense comunicar-ho. Prime Video aposta pel català. Però, de moment, prefereix no fer-ho públic. Ara, què tal la sèrie en qüestió?

La llista final se situa en la tradició del cinema d'acció testosterònica que va triomfar a Hollywood des de finals dels setanta i sobretot, als anys vuitanta, en plena era Reagan: els anys de Rambo, Comando, Charles Bronson creient-se que ell era la justícia, i els deliris arabòfobs de la Cannon amb Chuck Norris. El protagonista de la sèrie d'Amazon, James Reece (Chris Pratt), com els d'aquells films, està avesat a exercir la violència de manera professional i legal: és un SEAL, un membre de les forces especials de Mar, Aire i Terra de la Marina dels Estats Units, en missió secreta en algun país de l'Orient Mitjà. Però en una operació amb el seu equip les coses es compliquen de mala manera. Gairebé tothom mor menys el protagonista, que comença a sospitar que algú els ha parat una trampa. De tornada als Estats Units, pateix els primers símptomes d'estrès posttraumàtic i els records se li embullen. Les morts continuen al seu voltant. Quan les noves víctimes són la seva esposa i la seva filla, i Reece es converteix en un dels sospitosos, l'home considera que ha arribat l'hora de desaparèixer. Emprèn la fugida perseguit per l'FBI mentre planeja la venjança.

Conspiranoia o revenja

En els primers episodis, La llista final es decanta pel thriller de rerefons conspiranoic: fins a quin punt Reece té raó i hi ha tota una conxorxa en contra seva? I qui se'l creurà, si la seva ment ha donat mostres inapel·lables de confusió? Però al final del tercer episodi, mentre parla amb un col·lega de confiança dels diferents escenaris que se li plantegen, l'amic li pregunta: "Què vols, respostes o sang?" "Sang", contesta Reece. I sense més miraments, el protagonista s'entrega a un procés febril de revenja desfermada, aprofitant que és un especialista en això de matar en les condicions més extremes o desfavorables. A partir d'aquí, farà gala de la seva expertesa de forma diferent en cadascun dels episodis. Al protagonista ja no li interessa fer justícia, però la sèrie segueix la trama de desvelar tota una conxorxa de poderosos a través d'un altre personatge, la periodista Katie Buranek (Constance Wu).

¿És Prime, productora també de títols espanyols com El Cid o Parot, la plataforma que genera més continguts adreçats a un target diguem-ne conservador o de dretes? Un tipus de públic que potser està desatès per les altres empreses de streaming. La llista final és una sèrie que difícilment interessarà a qui no gaudeixi amb els thrillers d'acció testosterònica. Però cal dir que, lluny de tractar-se d'un producte exploit o de sèrie Z, La llista final pot presumir d'una posada en escena sòlida i cuidada, com sol ocórrer amb les peces que firma o produeix Antoine Fuqua. El to, això sí, és carregosament patriòtic, pro militarista i cursi en totes les escenes familiars. Malgrat legitimar el desig de revenja de Reeves, resulta interessant que la sèrie no descarti que ens trobem davant d'un personatge amb un trastorn mental, algú que viu constantment en una experiència alterada de la realitat.

David DiGilio per a Amazon Prime Video / En emissió a Amazon Prime Video
stats