Plataformes
Mèdia 02/02/2023

Netflix fa marxa enrere: no obligarà a connectar-se a la mateixa xarxa wifi els comptes compartits

La plataforma vol evitar que diferents llars utilitzin el mateix compte

ARA
3 min
Què està passant  A Netflix?

BarcelonaEl rumor feia mesos que corria per les xarxes i, finalment, Netflix ha fet públic a través de la seva pàgina de suport a l'usuari quina serà la seva estratègia per limitar els comptes compartits i així aconseguir més beneficis. La companyia calcula que més de 100 milions de llars fan ús de contrasenyes compartides i creu que això és un fre per al seu creixement. En un primer moment, amb el pla que posarà en marxa al març, Netflix assegurava que comprovaria que la connexió a la plataforma es faci des d'una mateixa ubicació utilitzant l'adreça IP i verificant l'activitat del compte.

Aquest dijous, però, només un dia després d’haver anunciat aquesta mesura que ha desfermat nombroses crítiques a les xarxes, la companyia s’ha fet enrere. A la seva pàgina web hi ha aparegut un nou redactat, que diu: "Quan s'inicia sessió en un compte des d'un dispositiu que es troba fora de casa teva o es comença a usar aquest dispositiu amb freqüència, és probable que et demanem que el verifiquis per poder utilitzar-lo per veure Netflix o que canviïs la llar Netflix. Això ho fem per confirmar que el dispositiu que fa servir el compte té autorització per fer-ho".

La plataforma havia anunciat que, per assegurar-se que els dispositius estan associats a un sol compte, els usuaris haurien de connectar-se amb certa freqüència al wifi de la llar i obrir Netflix, o bé la versió web de la plataforma o bé l’aplicació per a dispositius mòbils. La companyia havia determinat que aquest registre s’hauria de fer com a mínim una vegada cada 31 dies des de la ubicació principal del subscriptor de la plataforma. Si l'usuari era fora de casa, perquè estava de viatge, per exemple, hauria de sol·licitar un codi temporal de quatre dígits que hauria d'introduir en el termini de 15 minuts des que el rebia.

Amb el pla per eliminar la compartició de contrasenyes, que es va provar a Xile, Costa Rica i el Perú, Netflix vol principalment que els usuaris que fins ara accedien a la plataforma a través del compte d'un amic o un familiar se subscriguin amb una quota mensual pròpia. De fet, fa uns mesos, Netflix va posar en marxa la funció de transferència de perfil, que permet als nous usuaris traslladar la llista de continguts i favorits que tenien en el compte compartit a un compte propi. Una altra opció, tot i que encara no n'ha especificat el cost, és que els subscriptors paguin un extra al mes per cada usuari addicional.

La proliferació de plataformes de streaming ha fet que molts usuaris hagin optat per compartir comptes amb amics o familiars per estalviar la despesa dedicada a l'entreteniment audiovisual. Segons l'últim estudi de la consultora Barlovento centrat en els serveis de consum online, corresponent a la tercera onada del 2022, aquesta pràctica és majoritària entre els consumidors espanyols i Netflix és la plataforma que més ho nota. En el cas d'aquesta plataforma, la més estesa a l'estat espanyol, un 61,3% dels usuaris accedeixen als continguts a través d'un compte compartit.

L'informe de Barlovento també pregunta als enquestats com reaccionarien si la plataforma decidís prohibir aquesta pràctica. El 58,7% afirmen que, si s'acabés amb els comptes compartits, cancel·larien la subscripció, mentre que el 14,8% asseguren que pagarien un extra per poder continuar utilitzant el servei amb les mateixes condicions que tenen ara. D'altra banda, el 14,6% diuen que estarien disposats a pagar una subscripció pròpia i l'11,8% optarien per canviar a la tarifa amb publicitat perquè és més barata.

Fins fa ben poc, la possibilitat de compartir un compte de Netflix era un dels motors de creixement de la companyia. De fet, és un dels factors que ha ajudat a convertir-la en un líder mundial de la televisió de pagament. Tanmateix, ara la plataforma veu com aquestes llars que fins ara no pagaven o es repartien el cost de la subscripció poden ser també una oportunitat per poder créixer.

stats