29/06/2013

Windows es torna a renovar

3 min

E ls estands de Dell, HP i Microsoft, mig perduts en l'immens buit d'un dels pavellons del recinte firal de Madrid, representaven perfectament aquesta setmana la poca expectació que desperta la vella guàrdia del sector informàtic. Companyies que havien dominat la indústria de la tecnologia han estat desplaçades en l'interès del públic per les empreses de mòbils, internet i telecomunicacions. Tanmateix, els seus productes segueixen impulsant en bona part la creació, la circulació i la gestió d'un volum d'informació digital que creix de manera desmesurada: s'estima que el 90% de les dades que hi ha actualment al món han estat creades durant els dos últims anys.

És aquest paper el que reivindica Microsoft en la seva convenció anual TechEd 2013, que ha reunit a la capital de l'Estat 4.500 dels seus principals clients, aliats i integradors europeus. El seu sistema operatiu Windows continua sent àmpliament majoritari en els ordinadors de les oficines i les llars, i en els servidors corporatius de les empreses, i la firma està orientant tota la seva activitat cap al manteniment de la seva rellevància en l'era del núvol, on les dades resideixen a la xarxa per tal de poder accedir-hi des de tot arreu i amb qualsevol dispositiu.

Per això, el seu vicepresident Brad Anderson va presentar dimarts versions actualitzades dels seus servidors per a ús empresarial: el d'aplicacions Windows Server, el de bases de dades SQL Server i el de gestió System Center, que tenen en compte aquest desplaçament de la informació cap a emplaçaments virtuals. Amb aquesta renovació del seu programari troncal, Microsoft ofereix ara als informàtics de les empreses configuracions híbrides, que combinen l'allotjament primari en el centre de dades propi i el secundari en el núvol d'internet per obtenir la màxima flexibilitat. També aprofita l'abaratiment de la memòria dels ordinadors per aconseguir un millor rendiment respecte al programari existent, que treballa sobretot contra discos durs. Segons Eron Kelly, el director general de servidors SQL de Microsoft, el seu client bWin ha multiplicat per 16 la quantitat de peticions -de 15.000 a 250.000- que pot atendre cada segon en el sistema de jocs online sense haver de canviar les màquines.

Congressos com el TechEd serveixen també a empreses com Microsoft per presumir: en aquest cas, del fet que Telefónica ha adoptat per als seus 150.000 empleats les aplicacions d'ofimàtica al núvol Office 365, la xarxa social privada Yammer i el sistema de comunicacions integrades Lync, que conté també Skype. El britànic Adrian Steel, el responsable d'infraestructura del grup espanyol de telecomunicacions, explicava com estan consolidant a Madrid en dos centres de dades amb tecnologia de Microsoft els 27 que tenen actualment repartits per Europa.

Rentat de cara al nou Windows

Al mateix temps que la convenció europea de Madrid, Microsoft ha celebrat aquesta setmana a San Francisco el seu congrés Build per a desenvolupadors d'aplicacions. En vista de la tèbia acollida que ha tingut fins ara el sistema operatiu Windows 8, el president de l'empresa, Steve Ballmer, ha anunciat per d'aquí pocs mesos una nova versió 8.1 que, en la més pura tradició de Microsoft, pretén rectificar algunes de les mancances de l'original.

Probablement, la més visible és el retorn del botó d'inici, que havia estat en totes les versions des del 1995 i va ser abandonat l'any passat. A partir d'ara, quan s'instal·lin aplicacions noves, aniran a una pantalla anomenada Apps, accessible fent un gest amb el dit des del marc inferior de la pantalla tàctil, i només apareixeran a la pantalla inicial les que l'usuari vulgui. Aquí s'hi han afegit dues noves mides d'icones actives, una de més petita a l'estil dels mòbils per aprofitar més l'espai, i una de més gran que mostra més informació sense haver d'obrir l'aplicació, per exemple del temps o de missatgeria.

Altres reformes d'aquest rentat de cara són de tipus cosmètic: els fons de pantalla poden ser animats, i la pantalla de bloqueig pot anar mostrant un mosaic amb les fotografies que tenim a la galeria personal, com ja fan alguns telèfons mòbils. Windows 8.1 també inclourà una versió actualitzada del navegador web Internet Explorer, disposarà d'aplicació específica per a Facebook i preveurà tauletes amb pantalla de menys de 10 polzades. Per cert, a Madrid els congressistes podien comprar la Surface RT, que costa normalment més de 550 euros, per menys de 80.

Funcionalment, les tres novetats més destacades de Windows 8.1 són una espectacular aplicació de mapes en 3D; la millora de la multitasca -ara es poden tenir obertes en pantalla fins a quatre finestres-, i, sobretot, un cercador integrat que busca simultàniament a internet, en els documents que tenim a l'equip i en el contingut de les aplicacions. De fet, Microsoft s'ha decidit a enfrontar-se a Google i ha obert als desenvolupadors externs l'ús de les funcions avançades de Bing, que segons l'empresa no és només un cercador sinó un motor de decisions . Així, les noves aplicacions podran fer servir directament el reconeixement d'imatge, el control amb la veu, la traducció en temps real i les funcions de cartografia.

stats