FICCIÓ
Mèdia 02/07/2019

‘Stranger things’ s’enfronta als misteris de l’adolescència

Netflix estrena la tercera temporada de la sèrie dels germans Duffer, ambientada a l’estiu del 1985

Alejandra Palés
3 min

BarcelonaEl temps passa per a tothom, fins i tot per als nens de 'Stranger things'. Netflix estrena dijous la tercera temporada de la sèrie dos anys després de l’última entrega i amb els protagonistes amb un peu a l’adolescència, tot i que el temps que ha passat dins la trama ha sigut bastant més curt que en la vida real. La història es reprèn l’estiu del 1985, una època de descobriment per a l’Eleven (Millie Bobby Brown), el Mike (Finn Wolfhard), el Will (Noah Schnapp) i la resta del grup d’amics del poble de Hawkins (Indiana), que ara s’han d’enfrontar a un misteri més aterridor que el Demogorgon: la pubertat.

Tot i que la sèrie dels germans Duffer va rebre crítiques durant la segona temporada, Stranger things continua sent la nineta dels ulls de Netflix, que ha programat el llançament de la nova temporada coincidint amb el Dia de la Independència dels Estats Units, la celebració més important del país i un dels pocs dies festius del calendari laboral per 'maratonejar' els vuit episodis de la temporada. Els focs artificials i les barbacoes típiques d’aquest dia també seran presents a la pantalla, tal com es veu al tràiler. “Les dues primeres temporades estaven molt centrades en l’escola. Ara som en aquella època de l’any no relacionada amb l’escola, que tracta de piscines, campaments i els focs d’artifici del Quatre de Juliol. Veurem aquesta mena de coses agradables abans que tot es torni fosc”, avança el productor Shawn Levy. Una temporada, asseguren els Duffer, que serà “divertida sense miraments”.

Entre les trames agradables de la nova entrega hi ha les incipients històries d’amor entre l’Eleven i el Mike i entre la Max (Sadie Sink) i el Lucas (Caleb McLaughlin). El recent interès dels seus amics per les noies agafa desprevingut el Will, que després de la seva traumàtica experiència al Món del Revés es resisteix a créixer i a deixar costums com jugar a 'Dracs i masmorres'.

Nous escenaris, noves amistats

‘Stranger things’ s’enfronta als misteris de l’adolescència

Les criatures paranormals del Món del Revés continuen assetjant els protagonistes, però abans que tornin a atacar-los Hawkins viu una altra revolució, en aquest cas de caràcter més capitalista: el poble experimenta la vida de centre comercial amb l’obertura de l’Starcourt. El centre comercial serà un dels escenaris principals d’aquesta nova temporada i els creadors han volgut reproduir mil·limètricament com eren aquests espais a mitjans dels anys 80. Per fer aquest nou viatge al passat, els responsables de la sèrie han utilitzat un centre comercial real situat als afores d’Atlanta que s’ha remodelat parcialment per recuperar el glamur dels anys dels llum de neó. “A mesura que la temporada avanci, el centre comercial es convertirà en el lloc on tothom es retroba i es torna a conèixer”, explica Chris Trujillo, responsable de disseny de producció de la sèrie.

Un dels personatges que més contacte tindrà amb aquest nou escenari serà la Robin, una de les incorporacions de la temporada. Interpretada per Maya Hawke (filla d’Ethan Hawke i Uma Thurman), és una noia rebel i alternativa que està tipa de treballar a Scoops Ahoy, la mateixa gelateria on l’Steve (Joe Keery) es guanya les garrofes durant l’estiu.

La Robin no és l’únic personatge nou de la temporada. Entre les noves cares també hi ha Cary Elwes, conegut per haver sigut el protagonista de 'La princesa prometida' i que a la sèrie interpreta el sinistre alcalde Larry Kline. Una altra de les incorporacions és Francesca Reale, que es fica en la pell de la Heather, una socorrista de la piscina de Hawkins que es convertirà en una peça central del nou misteri del poble.

‘Stranger things’ s’enfronta als misteris de l’adolescència

Els creadors han promès trames amb més presència femenina i en aquest sentit es mou una les amistats estrella d’aquesta temporada, la que s’estableix entre l’Eleven i la Max: si a la segona temporada les dues noies es miraven amb recel, ara són inseparables. “La Max acull l’Eleven i la introdueix en el món real; les compres i la diversió”, assegura Millie Bobby Brown.

En una sèrie que és bàsicament un cant a la nostàlgia no és gaire difícil trobar referències al cinema dels anys 80, tant explícites (les pel·lícules que es projecten al cinema de l’Starcourt) com implícites. Entre les inspiracions confesses d’aquesta temporada, els germans Duffer assenyalen 'Aquell excitant curs' (1982), 'Darrere el cor verd' (1984), 'La cosa' (1982) i 'Indiana Jones', a més de tota la filmografia de David Cronenberg.

La sèrie per la qual es barallen les marques

L’estatus de fenomen de 'Stranger things' fa que la sèrie sigui un caramel per a les marques comercials. Per a la tercera temporada, Netflix ha signat acords de promoció amb 75 marques, entre les quals hi ha H&M, que ha creat una col·lecció inspirada en la sèrie, i Burger King. A més, difuminant la frontera entre realitat i ficció, Stranger things ha aconseguit que Coca-Cola reediti durant aquest estiu la New Coke, una reformulació de la recepta original que va llançar al mercat l’any 1985 i que va fracassar estrepitosament. La beguda també serà present a la pantalla com a símbol de l’època.

Més enllà dels acords amb marques, la sèrie ha generat un univers literari que complementa les històries de la petita pantalla. El primer llibre, editat en català per Grup 62, és Ments perilloses i se centra en la mare de l’Eleven. L’últim volum, també a Grup 62, porta per títol Tenebres a la ciutat i és protagonitzat per Jim Hooper, el pare adoptiu de l’Eleven.

stats