Mèdia 21/09/2017

De les "mentides de Puigdemont" a la "minoria fanatitzada": recull d'editorials sobre l'ofensiva contra l'1-O

Què diuen els diaris de l'Estat del cop a les institucions catalanes?

Ara
5 min
Captura de l'editorial d''El Mundo'

El Mundo

"La llei prevaldrà"

La il·lustració de l'editorial d''El Mundo' fa una metàfora entre el Procés i la llegenda de Sant Jordi: el drac seria l'independentisme, mentre que Sant Jordi es protegeix de les flames amb un escut fet de la Constitució espanyola. "La democràcia espanyola travessa el seu moment més crític des de la seva restauració el 1978", assegura el diari: "Cap ciutadà gelós de la seva llibertat política i preocupat per la integritat de la seva nació perdonaria ara cap forma d'inacció ni per part d'aquest govern, ni dels jutges, ni dels seus representants electes a les cambres legislatives. Els tres poders de l'estat han de sortir al pas dels enemics de la democràcia representativa i de la Constitució". [...] "L'operació de desmantellament del referèndum il·legal que es va produir aquest dimecres marca un punt d'inflexió que tot demòcrata contempla amb alleujament i esperança".

"Si la celebració de l'1-O ve a sumar-se als anteriors incompliments de la Generalitat, es deslligaria l'efecte dòmino del desmembrament autonòmic, començant pel País Basc. I això no passarà. La llei prevaldrà", sentencia 'El Mundo', que també acusa Pablo Iglesias i Ada Colau de "culpar la democràcia per defensar-se i no el colpisme d'agredir-la". El rotatiu cita Ciceró: "Som lliures perquè som esclaus de la llei".

El País

"Les mentides de Puigdemont"

El rotatiu enumera el que diu que són "mentides" del president de la Generalitat: "Creiem fonamental que en una democràcia les autoritats públiques no puguin mentir impunement a la ciutadania". Així, 'El País' creu que és "mentida" que el ministeri d'Interior coordinés els escorcolls: "Van ser executats per ordre d'un jutge". També considera fals que l'operació vulgui "suspendre l'activitat del Govern": només "les activitats relacionades amb el referèndum". També nega la "legitimitat democràtica" del Govern: "El que defineix una democràcia no és la majoria, sinó que aquesta no pugui saltar-se la llei impunement".

El diari també recalca que la intervenció s'emmarca en l'estat de dret, ja que "es realitza a l'empara del poder judicial i compta amb el suport del TC", i defensa la "independència judicial". 'El País' nega que s'hagi suspès l'autonomia perquè "no s'ha fet servir l'article 155", ni tampoc l'estat d'excepció, "perquè no s'han suspès els drets dels ciutadans, com il·lustren les concentracions d'ahir". També justifica el tancament de la pàgina del referèndum, "il·legal", i nega que els registres fossin "indiscriminats".

"Espanya és un estat de dret europeu i plenament democràtic", diu l'editorial: "I és Puigdemont, com Erdogan, qui emparant-se en la majoria i ignorant la separació de poders s'està saltant la llei, violant la Constitució i l'Estatut i utilitzant les institucions per impulsar un referèndum il·legal i sense garanties". El diari també ha parlat d'"intimidacions a càrrecs de grups secessionistes, entre altres, la CUP".

La Razón

"La llei és democràcia"

"Davant els fets nus, la reacció dels partits nacionalistes catalans, en un exemple acadèmic del fenomen sociològic del victimisme, crida a l'estupefacció i només s'entén des del cinisme desvergonyit de qui, amb constància de millor causa, endossa als altres les conseqüències dels seus actes. Només faltaria per completar el retrat que les autoritats en rebel·lia contra la llei, les mateixes que més obligació tenien de complir-la i fer-la complir, atiessin el carrer contra la tasca, d'altra banda impecable, dels que tenen encarregada la defensa de la legalitat i actuen sota les ordres de la Magistratura i la fiscalia. El desbordament de la democràcia parlamentària per la mobilització de carrer d'una minoria fanatitzada, per més sorollosa que aquesta sigui, és un acte colpista que no serà tolerat", diu l'editorial del mitjà.

Abc

"L'Estat s'imposa"

L'editorial de l''Abc' assegura a la primera línia que "no hi havia alternativa, i l'independentisme era plenament conscient del que passaria perquè estava avisat": "Les detencions d'alts càrrecs del govern català, incloent-hi el número dos de Junqueras, mai podran ser una operació repressiva de llibertats i drets".

L''Abc' considera que la situació és d'una "excepcional gravetat no viscuda des del 23-F, i qualsevol espurna aliena a la raó pot agitar la violència als carrers", un risc "alt", "vist el procés de 'batasunització' de la CUP".

Expansión

"La justícia desarbora el referèndum il·legal"

"Seria inconcebible que la justícia romangués impassible davant el trencament del marc constitucional i estatutari perpetrat pels secessionistes". El rotatiu defensa la postura de Cristóbal Montoro, que va dir que "la intervenció dels comptes d'aquesta comunitat autònoma serà indefinida": "Una mesura que es justifica no només per la necessitat d'impedir que els independentistes facin servir diners públics per organitzar el referèndum il·legal, sinó també per minimitzar l'impacte econòmic de la deriva rupturista". Segons 'Expansión', la línia mantinguda fins ara pel govern espanyol ha estat "continguda però contundent", i titlla "l'alineament de Podem i IU" d'"intolerable", i l'actitud "vacil·lant" del PSOE, de "preocupant".

La Vanguardia

"Crida a la serenitat"

"L’actual situació es podia haver evitat atenent al principi de realitat. Els partits sobiranistes ha­vien d’haver admès que en les eleccions al Parlament de Catalunya del setembre del 2015 no van superar el plebiscit que ells mateixos havien plantejat", afirma l'editorial. "El govern espanyol també va llegir malament el setembre del 2015. El fracàs del plebiscit va ser interpretat com un esvaniment del sobira­nisme, sense calibrar correctament la profunditat de la protesta social i política a Catalunya, expressada amb tota rotunditat des de l’any 2012", lamenta.

"Pensem que el Partit ­Popular s’ha convertit en addicte d’un perillós esti­mulant: la tensió catalana", que "ajuda a cohesionar el seu electorat", assegura.

Segons 'La Vanguardia', "la logística de l’1-O està pràcticament trencada, però el malestar ciutadà és enorme. El nostre deure és advertir-ho. Compte amb el curtterminisme!".

El rotatiu manifesta, a més, el seu "ple respecte a les institucions catalanes, emparades per la Constitució i l’Estatut, i la nostra adhesió a l’autogovern".

El Punt Avui

"Molta calma i fem la nostra via"

Avui, 'El Punt Avui' ha sortit al carrer en blanc i negre. També en la seva versió digital. "El govern espanyol continua sense assabentar-se que els problemes polítics es resolen amb política", diu l'editorial: "És un sarcasme que aquells que acusen els catalans de ser uns colpistes facin ara una escenificació del que seria un cop d'estat". "Volen fer por? Doncs calma i fem via", sentencia.

stats