TELEVISIÓ
Mèdia 03/06/2013

El Puyal periodista i lingüista, avui a l''Àgora'

L'espai entrevista un dels referents mediàtics del país

àlex Gutiérrez M.
2 min

BarcelonaEl periodista Joaquim Maria Puyal concedeix avui una entrevista al programa Àgora (TV3, 23.30 h). El programa aprofita la recent efemèride que ha celebrat -2.000 partits de futbol en català- per analitzar en què han canviat la comunicació, la llengua, el país i el Barça des del 1976, quan va començar. "L'excusa són els 2.000 partits, però aprofitarem que és doctor en lingüística i membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans per saber què té a dir sobre la llengua", explica Xavier Bosch, conductor del programa. "I ho farem en un moment en què hi ha diversos afers que l'afecten directament sobre la taula, com la llei Wert, la situació del català a les Illes i la polèmica amb la denominació de LAPAO per referir-se al català de la Franja".

Puyal s'ha situat un munt de vegades davant del micròfon i les càmeres, però ho ha fet en ben poques ocasions com a entrevistat. "Precisament perquè els seus silencis són tan llargs, les seves paraules tenen més valor quan les expressa -diu Bosch-. És un referent que té molt a dir en aquests moments en què trontollen tantes coses".

Tot i que el programa tindrà una obligada mirada al passat, i es passaran imatges d'aquell ja remot partit del Barça contra Las Palmas, en què el futbol va sonar en català per primer cop, l'objectiu és centrar-se sobretot en el present i en l'actualitat. "No farem un tomb per la seva vida. No variarem el registre del programa, que després de tants anys està ben definit. Tot i haver treballat amb ell i tenir-hi amistat, seguirà sent una entrevista".

Català de l'Any el 2012

Joaquim Maria Puyal i Ortiga va néixer a Barcelona el març del 1949. Es va llicenciar en filologia romànica a la UB i va estudiar després periodisme a la UAB. El 2010 es va doctorar en lingüística. Un any abans havia ingressat a la Secció Filològica de l'IEC. La marató al llarg de més de 36 anys com a locutor de futbol en català l'ha salpebrat amb alguns programes que han fet història a la televisió, com Vostè jutja , Un tomb per la vida i La vida en un xip . És autor també del llibre Aicnàlubma , un assaig divulgatiu i crític alhora sobre la relació entre els mitjans de comunicació i la societat.

Car de veure en entrevistes i semblants, algunes de les seves últimes intervencions públiques han estat com a pregoner de les Festes de la Mercè el 2011, o en el discurs d'acceptació del títol Català de l'Any del 2012, que atorga El Periódico . El novembre d'aquell any va oferir la conferència El binomi cultura-audiència als mèdia. Elogi de les habilitats comunicatives al Col·legi d'Advocats de Barcelona.

stats