Mèdia 02/06/2013

Hermann Tertsch: "Franco era un colpista com Companys, però un va guanyar i l'altre va perdre"

L'articulista que va dir que "totes les democràcies haurien aplaudit" l'execució del president de la Generalitat el 1940 es baralla amb Xavier Sardà a 'El gran debate' i equipara Companys amb el dictador

Ara
1 min

BarcelonaTant Francisco Franco com Lluís Companys van ser "colpistes", amb l'única diferència que "Franco va guanyar i Companys va perdre". Així veu la història Hermann Tertsch, l'articulista i tertulià que fa una setmana va anunciar a Twitter que l'execució de Companys hauria estat "de les poques de Franco aplaudides per totes les democràcies".

Aquest dissabte a la nit, al programa 'El gran debate', de Telecinco, Tertsch va discutir amb Xavier Sardà pel mateix tema i va acabar equiparant el dictador espanyol amb el president de la Generalitat afusellat. "Franco i Companys van ser colpistes, però Franco va guanyar i Companys va perdre", va dir [minut 2.15 del vídeo]. Es referia, pel que fa a Companys, als fets d'octubre del 1934, quan va proclamar l'Estat Català dins la República Federal d'Espanya.

Sardà va replicar a Tertsch que Companys ja havia estat jutjat per un tribunal democràtic per aquests fets, i que el seu afusellament pel règim franquista no hi tenia res a veure, però la discussió ja s'havia convertit en un guirigall.

"Hem assistit amb paciència al teu trànsit del comunisme al filofranquisme, però ja cansa", li va etzibar Sardà.

Mentrestant, Tertsch insistia que ell lamenta molt "tots els afusellaments" –tot i ratificar-se en l'afirmació que qualsevol democràcia hauria aprovat l'execució de Companys–, i Sardà deia que no: "Aquest [el de Companys] el lamentes menys, sou cavernícoles", li va deixar anar.

stats