Publicitat
Publicitat

David Simon torna a burxar consciències amb ‘Show me a hero’

Movistar+ estrena avui aquesta història sobre l’alcalde més jove dels EUA

“Mostra’m un heroi i jo te n’escriuré una tragèdia”. La periodista Lisa Belkin va aprofitar aquesta cita de F. Scott Fitzgerald -la primera meitat, més concretament- per titular el seu llibre sobre Nick Wasicsko, el (malaguanyat) alcalde de la ciutat de Yonkers, a l’estat de Nova York. Show me a hero va captar l’atenció de David Simon, que es va decidir a adaptar-lo a una minisèrie de sis capítols, els dos primers dels quals arriben aquesta matinada (02.00 h) a Movistar+ -en paral·lel a l’estrena als Estats Units- i s’emeten també l’endemà (22.30) en versió original subtitulada. Tot i que són sis episodis, s’emetran de dos en dos.

Wasicsko va saltar a la fama en convertir-se, amb 28 anys, en l’alcalde més jove d’una ciutat dels Estats Units. La seva campanya es va basar a desafiar una ordre federal que obligava Yonkers a construir habitatges socials -majoritàriament ocupats per negres- als barris blancs, per evitar la segregació i els guetos perifèrics de les anomenades cases barates. Però un cop guanyades les eleccions, va veure que enfrontar-se a l’aparell de l’estat seria ruïnós (i sense possibilitat d’èxit), de manera que va defensar la construcció de 200 habitatges socials als barris cèntrics del municipi. La seva gestió va situar-lo a l’interior d’una olla a pressió per a la qual no va saber trobar una vàlvula d’escapament.

Simon aprofundeix amb aquesta història la seva feina d’entomòleg de la societat americana i acosta de nou la lupa a les tensions racials i socials que fracturen les ciutats dels Estas Units, tal com va fer a The wire o Treme. Per explicar aquesta història, ha comptat amb Bill Zorzi, col·laborador habitual seu. Produeix la HBO i la direcció l’assumeix Paul Haggis, responsable de la doblement oscaritzada Crash. La minisèrie té molts números, segons la premsa especialitzada del país, per acaparar unes quantes nominacions a la pròxima celebració dels premis Emmy.

L’actor Oscar Isaac encarna el polèmic alcalde Wasicsko. L’actor està en una fase de creixement, després d’haver protagonitzat Inside Llewyn Davis, dels germans Coen. Des d’aleshores, se l’ha pogut veure en films com Las dos caras de enero, El año más violento i Ex Machina. I aquest any apareixerà al retorn de La guerra de les galàxies, ja que interpreta el personatge de Poe Dameron en aquest tram final de la saga de George Lucas. A Show me a hero està acompanyat per Catherine Keener (Into the wild, Capote ), Jim Belushi ( L’escriptor ), Terry Kinney ( Oz, Corrupció a Miami ), Michael Stahl-David ( Monstruoso ) i Winona Ryder ( Innocència interrompuda ), en el seu primer paper important a la televisió.

“Aquesta minisèrie, tot i que explica la segregació racial i de classe a la nostra societat, tracta sobretot de processos polítics calcificats, més que no dels greuges profunds que expliquen esdeveniments actuals”, explicava Simon en una entrada al seu blog, en referència als últims fets succeïts a Texas.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 16/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF