Publicitat
Publicitat

Apple nega haver cooperat amb l'espionatge als EUA amb els seus iPhone

Un reportatge al 'Der Spiegel' acusa l'empresa de Califòrnia d'haver col·laborat amb l'Agència de Seguretat Nacional dels EUA

L'empresa Apple ha negat aquest dimarts haver treballat mai amb l'Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units, l'NSA, amb l'objectiu de crear una 'porta del darrere' que fes possible l'espionatge en alguns dels seus productes, inclòs l'iPhone. Amb un comunicat, l'empresa ha respost l'article publicat dilluns a la revista alemanya 'Der Spiegel' que informava de l'existència d'una unitat dins l'agència NSA, anomenada Operacions d'Accés Específic, la funció de la qial seria penetrar els sistemes informàtics de diferents països per tal d'obtenir dades d'interès per a la seguretat nacional dels Estats Units.

L'article fa esment de desenes d'artefactes i mètodes, inclosos els preus pel seu ús, en un catàleg que la NSA suposadament podia fer servir per triar les eines necessàries per al seu espionatge. El catàleg, sempre segons 'Der Spiegel', inclou una varietat d'eines d'intrusió en sistemes digitals que permeten l'espionatge en ordinadors portàtils, telèfons mòbils i altres artefactes de consum. Segons la revista aquests programes demostren que la NSA va tenir "portes del darrere" per accedir ordinadors i altres productes electrònics.

Una d'aquestes porte seria un programa que es faria servir per espiar els iPhone d'Apple, amb un cent per cent d'èxit. Els documents citats per la publicació daten del 2008. L'investigador, autor de l'article i pirata informàtic Jacob Applebaum sosté que l'índex d'èxit del cent per cent implica una col·laboració per part d'Apple, sense la col·laboració de la qual no es podria haver aconseguit aquest grau d'eficàcia.

En la seva declaració difosa aquest dimarts Apple assegura que l'empresa "no ha tingut coneixement d'aquest suposat programa de la NSA dirigit als nostres productes". "Ens preocupem per la confidencialitat i la seguretat dels nostres clients", afegeix la companyia, que afirma treballar per tal de "fer els nostres productes més segurs i per facilitar que els nostres clients mantinguin els seus programes actualitzats amb els últims avenços".

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF