DIARI MONOGRÀFIC

Un 'ARA Balears' per 'degustar' amb Ferran Adrià

Aquest diumenge el cuiner intervé en la creació d’un diari molt especial

Ferran Adrià -a la dreta-, amb el fotògraf de l'ARA Ferran Forné -a l'esquerra-, preparant l'ARA Balears d'aquest diumenge / DANI RIOS

Si la tècnica ho permetés, el diari del dia 9 de desembre hauria d’estar imprès amb tinta de calamar. L’ARA i l'ARA Balears han preparat un número especial amb Ferran Adrià que explora el món de l’alimentació des de múltiples vessants. És un diari molt especial, que gairebé es pot assaborir, perquè està il·lustrat quasi exclusivament amb imatges de productes. De manera que on habitualment hi ha les fotografies que acompanyen les notícies, hi figuren imatges de productes frescos que funcionen a la manera de bodegons fotogràfics, una figura artística versàtil que històricament ha servit per representar moltes coses: la vanitat, l’opulència, el poder, l’efímer...

L’exemplar de diumenge s'obre amb un dossier que inclou la crònica d’una singular visita que varem poder fer amb Ferran Adrià a Mercabarna, al costat d’un perfil del cuiner, centrat en la feina de la Bullipèdia, aquesta obra a través de la qual el xef vol sintetitzar tot el coneixement que va aplicar al seu mític restaurant. També hi ha una doble pàgina dedicada al pa amb tomàquet: es pot descompondre tot el que intervé en aquesta simple combinació. Perquè quan es parla de cuina es parla de més coses que de producte i elaboració: l’arrel és l’experiència sensitiva i la percepció. El dossier continua amb reportatges dedicats als gustos i les aromes i es tanca amb una crònica de l’últim menú de degustació del Bulli: un recorregut per diferents sensacions que, d’altra banda, no és diferent del que proposa un diari quan ofereix un relat concret de l’actualitat, ple de contrastos i concatenacions.

Pel que fa al gruix del diari, les notícies d'actualitat van acompanyades d’una sèrie de reportatges sobre alimentació. Cada secció aporta una peça que explora un angle d’aquesta suculent matèria.

Aquest és un diari especial en el qual fa mesos que estam treballant; la secció de Política també recull un reportatge sobre la vaga de fam com a últim recurs per a la reivindicació. Hem fet cas dels presos que han demanat que la vida continuï i per això no hem ajornat el diari, però els recordam i els donam la paraula també en aquesta publicació especial: la no alimentació és un recurs contra la injustícia.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF