Zelenski viatja a l'est d'Ucraïna per primer cop des de l'inici de la invasió

Vestit de verd militar, el mandatari visita Khàrkiv i es reuneix amb soldats que lluiten al Donbass

ARA
3 min
Volodímir Zelenski durant la seva visita, aquest diumenge, a Khàrkiv.

Barcelona“El Donbass serà nostre un altre cop. Reconstruirem cada poble i cada comunitat”. La frase la va pronunciar Volodímir Zelenski dissabte. Vint-i-quatre hores després, el president ucraïnès, convertit ja en una figura política de primer ordre, es plantava a l'est d'Ucraïna, per primer cop des que va començar la invasió russa contra el seu país. El viatge té una gran càrrega simbòlica: des de fa setmanes, el Donbass ha passat a ser el principal objectiu de Moscou i és on ara es lliuren les batalles més cruentes del conflicte. L'acarnissament de les tropes russes contra aquesta regió està obtenint els seus fruits i, tal com apuntava el primer ministre britànic, Boris Johnson, i acceptaven des de Kíiv, el Kremlin hi fa "progressos palpables". El futur de la guerra i per tant d'Ucraïna –i probablement d'Europa– es juga aquests dies al Donbass.

La primera visita de Zelenski a l'est ucraïnès s'ha centrat en Khàrkiv, la segona ciutat del país i una de les més afectades per la guerra. El president, tal com ha mostrat el seu equip de comunicació a través de Telegram, ha visitat uns quants indrets de la ciutat, que abans de la invasió tenia prop d'un milió i mig d'habitants. Concretament, ha participat en un acte amb militars, a qui ha volgut traslladar el seu “orgull sense límits”, ha observat les destrosses tant al nucli urbà com als voltants i ha mantingut una trobada amb autoritats locals. Fa algunes setmanes, les forces ucraïneses van aconseguir foragitar les tropes russes de la rodalia de Khàrkiv, però el municipi encara no respira tranquil. Els bombardejos, de fet, continuen afectant de tant en tant la ciutat. Dijous uns quants míssils van caure al centre de Khàrkiv i van causar cinc morts i deu ferits. Tot i això, aquesta setmana la ciutat havia tornat a recuperar una part de la vida amb la reobertura de més restaurants i botigues, i el metro –que ha servit de refugi a tants ucraïnesos– tornava a funcionar.

Propi d'un context de guerra, el viatge de Zelenski s'ha fet sense cap avís previ i, per tant, sense convocar-hi els mitjans de comunicació. Fins ara, durant els 95 dies de guerra, el president gairebé no havia sortit de la capital, Kíiv. Només havia protagonitzat algunes visites puntuals en localitats del voltant, com Butxa i Irpín, una vegada van ser alliberades de l'ocupació russa. A Khàrkiv, se l'ha vist protegit amb una armilla antibales de camuflatge i amb el seu vestit de color caqui, habitual des que va començar la invasió russa. En tot moment ha estat envoltat de militars armats i de col·laboradors.

El to que els últims dies Kíiv utilitza per parlar del Donbass és greu. Dissabte a la nit, Zelenski denunciava que la situació era "indescriptiblement difícil". Dies abans l'havia qualificat "d'infern" i "malson", i havia assegurat que les tropes del Kremlin hi "cometen un genocidi". La realitat és que la situació és ben complicada i els invasors estarien molt a prop d'encerclar del tot una de les ciutats clau de la zona, Severodonetsk, la més gran de la província de Lugansk, de 150.000 habitants, que l'artilleria russa està convertint en una segona Mariúpol. Kíiv, de fet, admet que el 90% de la província de Lugansk ja està en mans dels russos i que cada dia moren entre 50 i 100 soldats a primera línia del front.

stats