Internacional 05/08/2022

Zelenski, molest amb Amnistia Internacional, que denuncia que Kíiv posa en perill els civils

El president titlla l'organisme de "manipulador" i d'equiparar el seu país amb Rússia

Òscar Llena
2 min
Zelenski, al front de guerra

BarcelonaEl president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski , ha criticat aquest divendres l'informe en el qual Amnistia Internacional (AI) acusa les forces ucraïneses de posar en perill la població civil i de vulnerar el dret internacional humanitari. Segons Zelenski, que en el seu discurs ha titllat de "manipuladores" aquestes afirmacions, l'organització "intenta amnistiar un estat terrorista i equiparar les responsabilitats de la víctima i l'agressor".

"L'agressió contra el nostre estat no és provocada, és invasiva i obertament terrorista", ha sentenciat el mandatari ucraïnès un dia després que la secretària general d'AI, Agnès Callamard, assenyalés directament les tàctiques utilitzades per l'exèrcit a l'establir bases militars i llançar atacs des d'àrees habitades per civils. "No hi pot haver cap motiu per justificar l'atac rus a Ucraïna", ha dit Zelenski.

Posant com a exemple l'últim atac llançat per l'exèrcit rus a la ciutat de Toretsk, on dijous van morir almenys vuit persones que estaven en una parada d'autobús, des del govern ucraïnès consideren "immoral" assenyalar el seu país com a responsable de les conseqüències del conflicte i rebutgen el comunicat d'Amnistia.

En aquest sentit, Zelenski ha subratllat que "els ocupants ataquen de manera deliberada contra les persones i ja han destruït centenars d'escoles, instal·lacions mèdiques i edificis religiosos". De fet, les autoritats ucraïneses xifren en gairebé 900 les instal·lacions mèdiques danyades en tot el país i en més de 2.200 les escoles que han quedat derruïdes per la guerra. "Si no s'ha fet cap informe sobre això és per alguna raó. Això és selectivitat immoral", ha dit Zelenski. De la mateixa manera, el ministre d'Afers Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, ha assenyalat AI per establir una "falsa equivalència" entre les accions de les forces invasores russes i les tropes ucraïneses que defensen el país.

Noves investigacions

Amnistia Internacional, que al mes de juny ja va considerar que els atacs russos a les regions de Khàrkiv, el Donbass i Mikolaiv havien estat perpetrats amb armament prohibit pels tractats internacionals , ha investigat els últims mesos les actuacions de forces ucraïneses en zones residencials habitades.

En l'informe, publicat aquest dijous, l'organització considera que la posició defensiva d'Ucraïna no eximeix les seves forces armades de respectar el dret internacional humanitari. Segons AI, "existien alternatives viables que no posarien en perill la població civil, com bases militars o zones densament boscoses allunyades de les zones residencials". En aquest sentit, l'organització assenyala també Ucraïna per no haver evacuat civils que podrien quedar atrapats als bombardejos.

Tot i que el dret humanitari no prohibeix establir-se a les escoles en període de vacances, AI assegura que les forces armades "tenen l'obligació d'evitar utilitzar-les" per necessitats militars. Diversos testimonis que recull l'informe expliquen també que l'exèrcit ucraïnès operava prop de casa durant els atacs, per la qual cosa denuncien que quedaven exposats davant les forces russes.

stats