L'atac rus a Ucraïna
Internacional 11/11/2022

Desfeta o moviment tàctic? Què significa la retirada russa de Kherson

Kíiv dubta sobre la dimensió i les motivacions de Moscou i adverteix que podria ser una trampa

5 min
Soldats ucraïnesos i combatents voluntaris inspeccionen un tanc rus destruït en un lloc no identificat , a l'est d'Ucraïna el 10 de novembre de 2022

BarcelonaNi Ucraïna ni els Estats Units les tenen totes: encara és massa aviat per saber la dimensió i les intencions que hi ha al darrere de la retirada russa de la ciutat de Kherson anunciada dimecres a la televisió pels màxims responsables militars de Moscou. Kherson és important des del punt de vista militar i polític (és l'única capital de província que ha caigut en mans russes en la invasió que va començar el 24 de febrer) i abandonar-la és un cop per a Moscou. El Kremlin es va annexionar la província al setembre i, per tant, ara està marxant del que considera el seu propi territori. Però, a diferència del que va passar quan les tropes russes es van retirar del nord de Kíiv l'abril passat o quan aquest setembre van abandonar el front de Khàrkiv, a l'est, els ucraïnesos no ho estan celebrant com una victòria.

Un soldat ucraïnès sosté la bandera ucraïnesa al poble de Kyselivka a l'oblast de Kherson, Ucraïna, el 10 de novembre de 2022 en aquesta captura de pantalla presa d'un vídeo. Vídeo obtingut per Reuters
Un home amb roba militar gesta al costat d'una bandera ucraïnesa a Kalynivske, a la regió de Kherson, Ucraïna, el 9 de novembre de 2022 en aquesta captura de pantalla presa d'un vídeo. Vídeo obtingut per Reuters

Sobre el terreny, l'exèrcit ucraïnès va recuperar ahir dotze localitzats a la regió de Kherson, segons ha explicat aquest dijous el cap de l'estat major de Kíiv, Valeri Zalojuni, que ha precisat que han avançat un total de set quilòmetres, una superfície total de 260 kilòmetres quadrats (gairebé dos cops l'àrea que ocupa el Barcelonès). Però el militar s'ha mostrat prudent i ha dit que no hi ha evidències que els soldats russos, efectivament, s'estiguin retirant. Al vespre, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va xifrar ja en 41 les localitats recuperades a la zona, però va advertir que la retirada total russa podia trigar encara una setmana.

L’avenç ucraïnès

Actualitzat el 10 de novembre

Zona sota ocupació russa

Territori ocupat per Rússia

abans del 24 de febrer

Donetsk

Zona en disputa

Territori ocupat pels russos

on hi ha resistència ucraïnesa

Territori del qual Rússia

diu que s’ha retirat

Melitópol

Mikolaiv

Kherson

Berdiansk

Odessa

mar d’Azov

Crimea

RÚSSIA

mar Negre

Mikolaiv

Melitópol

Kherson

Berdiansk

mar d’Azov

Crimea

mar Negre

50 km

Actualitzat el 10 de novembre

Zona sota ocupació russa

Territori ocupat per Rússia abans del 24 de febrer

Zona en disputa

Territori ocupat pels russos on hi ha resistència ucraïnesa

Territori del qual Rússia diu que s’ha retirat

Mikolaiv

Melitópol

Kherson

Berdiansk

mar d’Azov

Crimea

mar Negre

50 km

Actualitzat el 10 de novembre

Zona sota ocupació russa

Territori ocupat per Rússia abans del 24 de febrer

Zona en disputa

Territori ocupat on hi ha resistència ucraïnesa

Territori del qual Rússia diu que s’ha retirat

Era prudent el president ucraïnès: "Hi ha molta eufòria als mitjans de comunicació, i és comprensible. Però he de contenir les nostres emocions: l'enemic no ens fa regals", ha dit en el seu missatge nocturn. A la Casa Blanca, quan compareixia per valorar el resultat de les eleccions de mig mandat, el president estatunidenc Joe Biden s'ha limitat a dir que l'ordre de retirada "evidencia els militars russos que tenen problemes reals". El New York Times cita un alt càrrec de Washington que assegura que amb la retirada Moscou intenta preservar les seves forces i la seva capacitat de continuar combatent més endavant.

"No sabem quina és l'estratègia del Kremlin"

L'analista polonès Konrad Muzika, de la consultora Rochan, comparteix el mateix escepticisme en una conversa telefònica amb l'ARA. "No hi ha cap prova que Rússia hagi començat una retirada massiva. Tenen uns 30.000 soldats a la riba oest del Dnipró i, després que els ucraïnesos destruïssin durant setmanes els ponts sobre el riu, trigaran setmanes a treure'ls d'allà, si és que ho fan". Muzika alerta que "no sabem quina és l'estratègia del Kremlin", tot i que precisa que les posicions russes al costat oest del riu eren ja indefensables, després que durant tres mesos l'artilleria ucraïnesa hagi destruït sistemàticament la logística de l'exèrcit enemic a les dues bandes del riu: ponts, aeròdroms, vies de tren, carreteres... Les tropes russes s'havien quedat sense línies de subministrament: "La qüestió no és si Rússia es retirarà de Kherson, sinó com i quan", sentencia l'analista.

El que sabem del cert és que militarment la posició de l'exèrcit rus a Kherson era molt feble: la ciutat està situada a la riba oest del Dnipró i Moscou va reforçar el seu contingent allà quan semblava que Kíiv iniciava l'ofensiva al sud, a l'estiu. Aquestes tropes corrien el risc de quedar atrapades entre l'exèrcit ucraïnès i el riu. Durant tres mesos els ucraïnesos han destruït infraestructures logístiques a les dues ribes amb artilleria de llarg abast, els ponts i després els pontons que els russos havien desplegat per abastir les tropes a la ciutat.

Les bessones Eva i Sofia amaguen la cara darrere de les mans de la seva mare Olha a prop d'una casa dels seus familiars, danyades durant els atacs militars russos al poble d'Osokorivka, a la regió de Kherson, Ucraïna, el 9 de novembre de 2022.
Militars ucraïnesos munten un canó autopropulsat 2S7 Pion, mentre continua l'atac de Rússia a Ucraïna, prop d'una línia de front a la regió de Kherson, Ucraïna, el 9 de novembre de 2022

Muzika també destaca que els responsables militars russos s'enfronten a una operació "molt delicada i complexa", perquè s'estan retirant sota el foc de l'artilleria ucraïnesa i el moviment es pot convertir en un caos.

L'objectiu del replegament rus seria estabilitzar una nova línia de front a la riba est, on l'exèrcit rus fa setmanes que fortifica les posicions aprofitant defenses naturals com canals i terreny pantanós.

Quines implicacions té la retirada de Kherson en la foto més gran de la guerra? Muzika assegura que salva les ciutats ucraïneses d'Odessa i de Kriví Rih, que ara no seran escenaris de grans batalles, tot i que sempre podran estar sota les bombes. Una altra cosa és que amb la presència ucraïnesa a Kherson pot amenaçar les carreteres amb què Rússia es connecta amb la península de Crimea, sota control rus des de 2014.

I la presa?

Des de fa setmanes hi ha especulacions i acusacions creuades sobre un possible atac a la presa de Kakhovka, riu amunt, per part tant de Rússia com d'Ucraïna. No queda clar, però, que bombardejar-la tingués ara gens d'interès militar per a cap dels dos bàndols. Demolir la presa podria causar inundacions devastadores als dos costats del riu. Per a l'analista polonès, la retirada suposa, doncs, una victòria ucraïnesa de primer ordre, encara que "amb un important cost en vides", però alhora "permetrà a Rússia concentrar les seves tropes als territoris que ja controla" i fer més difícil que els ucraïnesos continuïn avançant.

Retirada o emboscada?

Kíiv ja havia advertit que Rússia podria fingir una retirada per dur els soldats ucraïnesos a una emboscada de guerra urbana. Ara per ara no queda clar si s'estan retirant totes les tropes, què està passant amb els arsenals ni si, per exemple, els russos estan intentant arrossegar els ucraïnesos a zones minades. Són preguntes que tindran resposta aviat: Ucraïna té un exèrcit de drons que rastregen el terreny abans que s'hi endinsin els seus soldats.

Per a Carmen Claudín, analista de l'espai postsoviètic del Cidob, "cal veure si es confirma la retirada sobre el terreny, però si és així, serà un pas importantíssim: això no vol dir que Ucraïna, com va dir un historiador francès, cada dia existeixi una mica més". El president rus Vladímir Putin –que ahir visitava un hospital mentre deixava als seus generals l'anunci de la retirada– es manté en silenci. "És el que ha fet des del principi de la invasió: deixar que siguin els militars els que paguin el preu de les derrotes", afegeix.

uns nens ucraïnesos al seu jardí al poble de Zarichne, a l'est d'Ucraïna, prop de la línia del front,  a la regió de Donbas, el 10 de novembre de 2022, enmig de la invasió russa d'Ucraïna

La diferència amb les desfetes militars anteriors de Rússia a Ucraïna és que aquest cop el Kremlin ha instruït els seus propagandistes amb un argumentari que assegura que ho fan per preservar les vides dels soldats i dels civils. "Com si ara el Kremlin es preocupés per les vides humanes", diu Claudín. També que aquest cop els falcons com el líder txetxè Ramzan Kadírov o el cap de la companyia militar privada Wagner, Ievgueni Prigojin, han avalat la retirada com un pas encertat.

stats