Internacional 22/03/2022

Zelenski demana ajuda a Itàlia, que avala l'entrada d'Ucraïna a la UE

El president ucraïnès alerta que la guerra pot derivar en fam als altres països

3 min
El president d'Ucraïna, Volodymyr Zelensky (a la pantalla), es dirigeix a membres del Parlament italià per videoconferència durant una sessió plenària extraordinària que debat sobre l'agressió russa contra Ucraïna, al Parlament italià a Roma , Itàlia, 22 de març de 2022.

BarcelonaDes que va començar la invasió russa a Ucraïna, el president del país, Volodímir Zelenski, ha aprofitat totes les portes que se li han obert per fer arribar el seu missatge. Aquest matí ha sigut el torn del Parlament italià: Zelenski, assegut des del despatx de Kíiv on grava alguns dels discursos que difon en vídeo, ha pogut parlar durant dotze minuts per videoconferència. El president ha demanat ajuda urgent a Itàlia. "Necessitem més sancions i pressions" a Rússia, ha demanat Zelenski, que ha volgut advertir els parlamentaris amb una comparació: els ha dit que s’imaginessin una ciutat portuària com Gènova "arrasada completament com Mariúpol". Aquesta localitat d’Ucraïna és segurament la més bombardejada per les forces russes en les primeres quatre setmanes de guerra.

Segons Zelenski, el veritable objectiu del president rus, Vladímir Putin, "no és Ucraïna, sinó Europa". El president ucraïnès ha assegurat que la invasió del seu país és la porta de Rússia "per entrar a Europa" per influir-hi: "Tenir el control de la política, de la democràcia, dels drets humans". De fet, ha alertat que la guerra pot derivar en fam en altres països perquè Ucraïna és una potència mundial en la producció de cereals. "¿Com podem sembrar sota l’artilleria russa, que destrueix els nostres camps? No podem exportar blat de moro, oli, blat ni tots aquests productes tan necessaris. Els preus estan augmentant i moltes persones necessitaran ajuda", ha pronosticat Zelenski.

"Només cal detenir una persona perquè en sobrevisquin milions", ha sentenciat el president ucraïnès, que ha evitat pronunciar el nom de Putin en la seva intervenció. La resposta que ha obtingut del primer ministre italià, Mario Draghi, ha sigut que "Itàlia vol que Ucraïna s’uneixi a la Unió Europea". Enmig de l’aplaudiment dels parlamentaris assistents –no tots els diputats han volgut ser presents a la sessió–, Zelenski ha rebut l’aval italià per entrar a la UE mentre Draghi qualificava de "resistència heroica" la lluita d’Ucraïna. "L’arrogància del govern rus ha xocat amb la dignitat del poble ucraïnès, que ha frenat els objectius de Moscou", ha dit Draghi.

"Les cendres d’una terra morta"

La ciutat ucraïnesa de Mariúpol ha ocupat una part del discurs de Zelenski, després que s’hagi tornat a convertir, un dia més, en l’escenari de nous bombardejos. El govern municipal ha assegurat que ja només hi queden "les cendres d’una terra morta", on s’especula que la meitat del territori és ocupat per les forces russes. Abans de la guerra hi vivien unes 400.000 persones i es pensa que milers estan atrapades dins els edificis, sense accés a menjar, aigua, electricitat o calefacció. "No hi queda res", ha dit Zelenski en la seva intervenció al Parlament d’Itàlia. El president d’Ucraïna també ha parlat per telèfon amb el papa Francesc i l’ha convidat a visitar el país: "És el convidat més esperat".

El tinent d’alcalde de Mariúpol, Serguei Orlov, ha dit a la CNN que viuen un bloqueig total i no reben ajuda humanitària: "La ciutat està sota bombardejos constants, de 50 a 100 bombes llançades pels avions russos cada dia... Moltes morts, molts plors, molts crims de guerra horribles". Com que fins ara Rússia no ha pogut ocupar la capital d’Ucraïna, Kíiv, Mariúpol s’ha convertit en el focus d’una guerra en què Rússia està topant amb una forta resistència de l’exèrcit ucraïnès. El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha advertit Putin que li serà impossible obtenir el control de tot Ucraïna i ha insistit que ha de negociar: "Abans o després, s'haurà de moure del camp de batalla a la taula de pau. Això és inevitable".

Al marge de Mariúpol, el ministeri d’Afers Estrangers ucraïnès ha avisat que unes 300.000 persones de Kherson, ocupada per les forces russes, s’estan quedant sense menjar ni subministraments mèdics.

stats