Internacional 24/02/2022

La Xina fa equilibris entre el seu suport a Rússia i l'aversió als moviments independentistes

Pequín es resisteix a parlar d'invasió i reitera que "la porta a una solució pacífica encara no s'ha tancat"

2 min
El president rus, Vladímir Putin, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping.

PequínEl govern xinès de Xi Jinping intenta fer equilibris entre el suport al rus Vladímir Putin, la seva aversió als moviments independentistes i la necessitat de no molestar socis comercials com la Unió Europea. Davant de l'entrada de les tropes russes a Ucraïna d'aquest dijous, la Xina evita condemnar Rússia i continua demanant una sortida diplomàtica a la crisi, però sense comentar la realitat dels atacs aeris i terrestres sobre territori d'Ucraïna.

Aquest dijous en roda de premsa, la portaveu del ministeri d’Afers Estrangers, Hua Chunying, s'ha resistit a utilitzar al terme invasió. Evasivament, s'ha escudat en el fet que el context històric és complicat i que la situació actual està "causada per tota mena de factors". S'ha limitat a demanar calma i ha repetit el missatge de l'ambaixador xinès davant l'ONU: "La porta per a una solució pacífica encara no s'ha tancat".

També s'ha informat de la conversa del cap de la diplomàcia xinesa, Wang Yi, amb el seu homòleg rus, en què, segons la versió oficial, el primer va assegurar que "entén les legítimes preocupacions de seguretat de Rússia" tot i que va afegir que el país asiàtic "sempre respecta la sobirania i la integritat territorial dels estats".

En els dies previs a l'atac, Pequín no ha dubtat a aliar-se amb Moscou per culpar els Estats Units de forçar el conflicte. El govern xinès rebutja també l'ampliació de l'OTAN cap a l'est d'Europa, ja que la veu com un atac a la seguretat de Rússia. També ha criticat les sancions de la comunitat internacional. 

Però la Xina sempre ha apostat per la no-ingerència en els problemes interns d'altres països i ha defensat la integritat territorial dels estats. No se sent còmoda amb les reivindicacions separatistes de Donetsk i Lugansk, que han donat peu a l'acció militar de Rússia, ja que al seu territori té els seus propis problemes amb el Tibet, Xinjiang o Hong Kong, sense oblidar Taiwan, que pot desencadenar també una crisi internacional. A més, el conflicte li pot crear problemes amb la Unió Europea, el seu segon soci comercial, i augmentar les diferències amb els Estats Units. 

stats