L'atac rus a Ucraïna

La Xina, disposada a mediar entre Rússia i Ucraïna

Pequín ha aclarit que manté una bona relació amb Moscou malgrat els bombardejos russos sobre territori ucraïnès

3 min
El ministre d'Afers Exteriors xinès, Wang Yi, durant la roda de premsa que ha ofert aquest dilluns.

Pequín“Sòlides com una roca” és com ha qualificat el ministre d'Afers Estrangers xinès, Wang Yi, les relacions amb Rússia, malgrat la invasió d'Ucraïna i els bombardejos. No obstant això, aquesta aliança amb Vladímir Putin és el que pot permetre que la Xina exerceixi una funció de mediador en el conflicte.

El ministre ha fet aquestes declaracions a la roda de premsa anual, amb preguntes pactades, que concedeix durant la reunió de l'Assemblea Nacional Popular que té lloc aquesta setmana a Pequín. Les paraules de Wang han estat les que amb més claredat, fins a aquest dilluns, il·lustren la voluntat de Pequín d'exercir un paper de mediador que molts països li demanen, inclosa la Unió Europea. El ministre ha assegurat que la Xina “està disposada a treballar amb la comunitat internacional per dur a terme la mediació necessària quan sigui necessari".

Rondes de converses

Wang fins i tot ha donat a entendre que Xi Jinping ja havia exercit aquest paper en recordar que va trucar a Putin, en el segon dia de la invasió, i el va instar a asseure's a negociar amb el primer ministre d'Ucraïna. I ha recordat també que s'han celebrat dues rondes de converses i s'espera que es convoqui una tercera. El ministre d’Afers Estrangers xinès ha advocat per rebaixar la tensió i ha destacat que la “situació” d'Ucraïna és un problema que té causes complexes. Per il·lustrar-ho, ha recorregut a una dita popular xinesa: "No es formen tres pams de gel en un sol dia".

L'Assemblea Nacional Popular, trobada anual que enguany se celebra aquesta setmana a Pequín.

La defensa de la pau no ha impedit al cap de la diplomàcia xinesa deixar clar el compromís de Pequín amb Moscou. Wang ha dit que les perspectives de col·laboració futura entre els dos països “són immenses” i ha advertit que “les relacions entre la Xina i Rússia no es veuran influenciades per un tercer”, una manera d'advertir que les pressions d'Occident i les sancions no faran descarrilar l'aliança estratègica entre les dues potències. A principis de febrer Xi Jinping i Vladímir Putin van anunciar que creaven una “aliança sense límits” i van signar nombrosos acords comercials que poden ser un salvavides per a Rússia davant les sancions occidentals.

Precària neutralitat

La possible mediació de la Xina topa amb la seva precària neutralitat. El gegant asiàtic s'ha abstingut de condemnar la invasió russa d'Ucraïna, la qual es limita a qualificar d’“operació militar especial” i rebutja les sancions internacionals, que considera il·legals. Pequín basa la seva neutralitat fent equilibris entre la defensa de la integritat territorial dels estats, eix tradicional de la seva política exterior, i l'exigència que es reconeguin les garanties de seguretat que reclama Rússia.

Sobre Taiwan, Wang ha estat contundent a l'hora de rebutjar qualsevol paral·lelisme amb la invasió russa d'Ucraïna i ha afirmat que aquest és un "afer purament intern" i no un conflicte entre dos països. Per la seva política d’“una sola Xina”, Pequín considera Taiwan una província rebel que ha de reincorporar. El ministre ha aprofitat l'ocasió per acusar els Estats Units d'intentar construir una versió de l'OTAN a l'Indopacífic per barrar el pas a la Xina, en una clara referència al suport militar de Washington a Taiwan i a les aliances que ha anat teixint amb països asiàtics, com l’AUKUS, el Five Eyes, o el fòrum QUAD.

Des de Taipei, el ministre d'Afers Estrangers taiwanès, Joseph Wu, ha fet una altra roda de premsa també aquest dilluns, però davant una bandera ucraïnesa amb el missatge “Taiwan fa costat a Ucraïna". Wu ha destacat el coratge dels ucraïnesos i ha afirmat que “han estat una inspiració per al poble taiwanès enfrontant-se a la coerció del poder autoritari”. El risc que Pequín envaeixi Taiwan com Rússia ha fet amb Ucraïna ha planat amenaçant sobre Taiwan l'última setmana.

Per a Wu “el perill serà que els líders xinesos pensin que la reacció occidental a l'agressió russa és feble i no coherent, i que no té cap impacte. Els xinesos podrien prendre-s'ho com una lliçó positiva”. D'altra banda, el govern taiwanès reconeix que la insularitat i el seu paper clau com a productor de semiconductors en la cadena global els protegeixen de moment d'una agressió militar.

Wang Yi també ha anunciat per primera vegada que la Xina enviarà ajuda humanitària a Ucraïna, encara que sense oferir detalls. La canalitzarà la Creu Roja xinesa, que és independent de la internacional. El ministre ha insistit que l'ajuda humanitària no s'ha de polititzar i “ha d'acatar els principis de neutralitat i imparcialitat”.

stats