Guerra comercial
Internacional 25/09/2021

La Xina, el Canadà i els Estats Units tanquen la crisi de Huawei

Meng Wanzhou torna a casa com una heroïna i la Xina allibera els dos canadencs detinguts des de fa tres anys

3 min
Meng Wanzhou en arribar a la Xina.

ShanghaiMeng Wanzhou, directora financera de Huawei i filla del fundador de la companyia de telecomunicacions, ha baixat per l’escala de l'avió que la portava des del Canadà a Shenzhen com una estrella de cinema. A peu de pista li lliuraven dos rams de flors. Després de tres anys retinguda a la seva mansió al Canadà, pendent de l'extradició als Estats Units, ha estat rebuda com tota una heroïna nacional.

Davant la comitiva de benvinguda, la premsa i els fans que agitaven banderes, Meng s'ha inclinat en senyal d'agraïment i respecte. Ha pronunciat un breu discurs molt patriòtic en què afirmava: “Xina, he tornat. Gràcies a tots per donar-me suport durant aquest temps. Estem tots junts, la mare pàtria és el suport de tots nosaltres, els xinesos". Fins i tot la ciutat li ha fet un homenatge il·luminant el missatge "Meng Wanzhou, benvinguda a casa" a l'emblemàtica torre de Ping'An, la més alta de Shenzhen.

Contenciós políticojudicial

El contenciós politicojudicial que implicava la Xina, els Estats Units i el Canadà pel cas Huawei s'ha resolt amb un acord que ha deixat en llibertat els detinguts i que pot reconduir les relacions entre els tres països. Pequín ha alliberat els dos canadencs acusats d'espionatge al mateix temps que l'alta executiva de Huawei abandonava el Canadà. Meng havia arribat divendres a un acord amb la Fiscalia nord-americana que anul·lava el procés d'extradició des del Canadà. Després de l'alliberament de Meng s'esperava una solució per als canadencs. Però ha sorprès que Pequín, que sempre ha negat que els hagués detingut en represàlia o que els dos casos estiguessin vinculats, no s'esperés un temps a deixar-los en llibertat.

Justin Trudeau rep a Calgary els candadencs que han estat més de mil dies en presons xineses

No ha sigut un intercanvi d'espies en un pont com durant la Guerra Freda, encara que s'hi assembla bastant. És una nova era i un episodi que s'ha batejat com a “diplomàcia d'ostatges”. Segurament Michael Kovrig i Michael Spavor no haurien passat més de mil dies en una presó xinesa si no fossin canadencs i Meng Wanzhou no hagués estat detinguda a l'aeroport de Vancouver per una ordre internacional d'extradició emesa pels Estats Units. Darrere de l'incident hi ha la guerra comercial i tecnològica que lliuren els Estats Units i la Xina.

El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, anunciava l'alliberament dels seus dos compatriotes quan l'avió amb què tornaven ja havia abandonat l'espai aeri xinès. I destacava la dura prova que han passat: "Durant els últims mil dies han mostrat força, perseverança, resistència i gràcia".

Un empresari i un investigador

Michael Spavor és un empresari que treballava facilitant les relacions comercials i culturals amb Corea del Nord. El seu company, Michael Kovrig, exdiplomàtic, treballava com a assessor per a l'ONG International Crisis Group. Tots dos van ser empresonats el desembre del 2018, pocs dies després de la detenció de Meng al Canadà, i acusats d'espionatge. Sempre s'han declarat innocents. Spavor va ser condemnat a l'agost a una pena d'onze anys i Kovrig estava pendent de sentència.

La directiva de Huawei ha viscut tres anys en residència vigilada en una de les seves mansions de Vancouver a l'espera de l'extradició. Segons la Fiscalia nord-americana, Meng ha reconegut que va subministrar informació falsa perquè Huawei eludís les sancions nord-americanes contra l'Iran a canvi de paralitzar l'extradició. Però als mitjans xinesos es nega que Meng s'hagi declarat culpable i el seu retorn s’ha venut com un triomf del gegant asiàtic.

La portaveu d'Afers Estrangers Hua Chunying no ha dubtat a qualificar el procés contra Meng de “persecució política” amb l'objectiu de "reprimir les empreses tecnològiques xineses". Els Estats Units tanquen l'acusació contra Meng però el procés contra l'empresa continuarà. Des de la Xina, Huawei assegura que es defensarà de totes les acusacions.

stats