L'òmicron porta la Xina a la xifra més alta de covid en dos anys

La variant posa a prova l'estratègia: Xangai tanca les escoles i tornen els hospitals temporals

3 min
Urgències de l'hospital Princess Margaret de Hong Kong l'11 de març de 2022, saturades, ja que la ciutat s'enfronta al pitjor brot de coronavirus Covid-19

PequínLa Xina viu el pitjor brot de coronavirus des de la primavera del 2020. El gegant asiàtic, on fa més de dos anys va sorgir el covid-19, va ser el primer que va aconseguir controlar el virus amb llargues quarantenes i tancant les seves fronteres. Però ara comença a notar els efectes de la variant òmicron. Una silenciosa onada de contagis recorre el país, impulsada pels casos asimptomàtics, que són més difícils de detectar.

Aquest divendres el ministeri de Sanitat ha informat que s'han registrat 1.369 contagis en les 24 hores anteriors. És una xifra que no es veia des que va començar la pandèmia a Wuhan. Així i tot, són pocs casos per a una població de 1.400 milions d'habitants, però a la Xina les xifres oficials d'infeccions sempre han estat molt més baixes que a la resta de països. Des del principi Pequín només ha reconegut 4.636 morts i 112.940 contagis.

La situació és greu, i la prova d'això és l'estratègia que s'ha aplicat ara: a Xangai s'han tancat les escoles i s'han imposat les classes online a tot el sistema educatiu. El 2020 els col·legis ja van romandre clausurats prop de tres mesos. Atraccions turístiques com el mirador de la Torre de Xangai també han tancat preventivament. I s'ha anunciat que es desviaran vols internacionals a altres ciutats per descongestionar els centres de quarantena.

Precisament, les autoritats situen l'origen del brot en la mala praxi aplicada en un dels hotels de quarantena i, per tant, la font de la infecció seria un cas dels anomenats importats. El relat oficial del govern sempre atribueix els contagis a persones que venen de l'estranger o a mercaderies importades.

Sense transport públic a Changchun

També s'ha confinat la ciutat de Changchun, amb nou milions d'habitants. És la capital de la província de Jilin, al nord-est del país, i oficialment només s'hi han confirmat 526 casos des de principis de març. Els residents no la poden abandonar excepte per causes justificades. S'ha demanat a les empreses que teletreballin i s'ha interromput el transport públic. Només pot sortir una persona dels domicilis per anar a comprar cada dos dies. Tots els comerços romanen tancats excepte farmàcies i botigues d'alimentació. Representa el confinament més gran des del decretat a Xi'an, amb tretze milions d'habitants, el desembre passat.

La variant òmicron s'ha estès per nombroses ciutats com Qingdao, a la costa, i especialment al sud a la província de Guangdong, veïna de Hong Kong, on hi ha una autèntica crisi sanitària. Encara que en comparació amb Espanya els contagis són pocs, per a la Xina són xifres molt altes i posen a prova la seva política de covid zero. Tot sembla indicar que les autoritats sanitàries esperen que l'onada continuï creixent, ja que per exemple han anunciat la construcció d'hospitals temporals d'emergència en diverses ciutats, semblants als que es van edificar en pocs dies a Wuhan.

Un altre indici és que aquest dijous es va autoritzar per primera vegada la comercialització i l'ús de proves ràpides d'antígens. Les podran comprar particulars i hospitals. Fins ara, a la Xina només es feien tests PCR als laboratoris autoritzats, que envien automàticament els resultats a l'aplicació de salut del mòbil. És a dir, que totes les proves estaven controlades per les autoritats.

Els contagis ja deixen de ser notícia

L'augment dels casos contrasta amb la poca alarma que s'ha generat en l'opinió pública. Per exemple, en altres ocasions, quan s'havien registrat dos contagis en un barri de Pequín, s'anunciava àmpliament que es tancava tot el barri, no només l'edifici, i que es testaven tots els veïns. En canvi, ara han deixat de ser notícia les infeccions i es fan cribatges més selectius, només als contactes directes.

Això podria indicar que la Xina prepara la població per conviure amb més normalitat amb el coronavirus i flexibilitzar la seva política de covid zero, que manté el país aïllat. Alhora, Pequín ha aprovat la píndola antiviral Paxlovid, desenvolupada per Pfizer.

Tanmateix, el primer ministre, Li Keqiang, no ha volgut avançar cap mesura. Preguntat durant la roda de premsa que ha clausurat la reunió anual de l'Assemblea Nacional Popular, s'ha limitat a respondre: “Les nostres mesures de prevenció i control es basaran en el desenvolupament de la pandèmia i els canvis en el virus”. Tampoc ha volgut concretar quan obriria el país les seves fronteres. En canvi, sí que ha confirmat que era la seva última participació com a primer ministre, ja que no seguirà amb Xi Jinping en un tercer mandat el 2023.

stats