Xina

Xi Jinping referma la seva autoritat i modela la història de la Xina

Reunió de la cúpula del Partit Comunista per acordar una resolució clau que li adobi el camí cap a un tercer mandat

3 min
Xi Jinping, proclamat “nucli central” del Partit Comunista

PequínSota estrictes mesures de seguretat, accentuades per les regulacions anticovid que blinden la capital, Pequín celebra la sisena sessió plenària del XIX Comitè Central del Partit Comunista amb la intenció de ser històrica. Coincidint amb el centenari del partit, s'hi apleguen fins dijous a porta tancada prop de 400 membres de l'elit del partit. El punt principal de l’agenda és aprovar una nova resolució sobre la seva història que reflecteixi “els principals assoliments i l'experiència històrica” del Partit Comunista. És un document clau, perquè només dues vegades abans s'havia aprovat una resolució semblant.

El 1945 un ple va fixar el pensament de Mao Zedong i el seu poder al capdavant del partit. Gairebé quaranta anys després, el 1981, Deng Xiaoping impulsava les reformes econòmiques i criticava la Revolució Cultural, però salvava la figura de Mao atribuint la culpa als seus col·laboradors. Les revisions històriques van servir per convertir Mao en el modernitzador del país i en la figura que el va allunyar de la influència de l'URSS. La història atorga a Deng el paper de pare de l'obertura econòmica i de l'enriquiment de la Xina.

Ara falta veure com es fixarà la figura de Xi Jinping en la història oficial de la Xina i del partit. El pensament de Xi aposta per convertir el gegant asiàtic en un país "d'ingressos moderats" i aconseguir el “rejoveniment de la nació” abans del 2049, data en què se celebrarà el centenari de la fundació de la República Popular. El paper del president és convertir el país en una nació poderosa amb el partit com a centre del poder i de la societat. Xi, gairebé amb un poder absolut, ja és el nucli del PCX. En la nova declaració no s'esperen crítiques als períodes anteriors, però situarà la figura de Xi Jinping al mateix nivell que Mao i Deng com a catalitzadors de les transformacions del país.

La revisió de la història donarà una autoritat indiscutible a Xi Jinping i consolidarà el seu poder perquè l'any vinent sigui triat per a un tercer mandat i sense successor a la vista. Des que va ser elegit per al càrrec al congrés del 2012, ha anat centralitzant el poder a les seves mans. El 2016 es va decidir declarar el seu lideratge com a “nucli” del partit i incloure'l als estatuts. I el 2018 es va reformar la Constitució per eliminar el límit de dos mandats que els seus predecessors, Hu Jintao i Jiang Zemin, havien respectat.

Un any clau

La resolució s'adoptarà en un any clau en què s'ha celebrat amb grans fastos el centenari del partit. En les setmanes i mesos anteriors s'han produït nombrosos canvis amb relleus i nomenaments de les direccions provincials.

També s'han vist alguns moviments aparentment destinats a neutralitzar possibles dissidències. Un dels més imortants ha sigut l'expulsió del partit de l'exviceministre de Seguretat Pública Sun Lijun, acusat de delictes que podrien suggerir una conspiració, juntament amb la detenció de l'exministre de justícia Fu Zhenghua.

La setmana passada, l'estrella del tenis femení Peng Shuai denunciava a les xarxes socials haver estat assetjada i violada per l'ex viceprimer ministre Zhang Gaolí, que la va convertir en la seva amant durant anys. És la primera denúncia contra un alt governant i la informació va ser censurada ràpidament. Zhang va deixar el seu càrrec el 2018 i se'l considerava pròxim al clan de l'expresident Jiang Zemin. Es va especular sobre si la publicitat del cas era un avís a possibles faccions que intenten afeblir el lideratge de Xi.

El plenari se celebra en un moment difícil per a la Xina, que ha vist augmentar els rebrots de coronavirus i pateix una crisi energètica que n'afecta la producció i n'alenteix l'economia. Encara cal afegir-hi un augment de la tensió amb Taiwan i els Estats Units, unit a un deteriorament de les relacions amb la Unió Europea.

stats