Diplomàcia
Internacional 28/07/2022

Xi amenaça Biden pel suport a Taiwan: "Qui juga amb foc es crema"

Els dos mandataris es truquen en un moment de tensió per una possible visita de Pelosi a l'illa

3 min
Joe Biden, durant un moment de la conferència amb el líder xinès, Xi Jinping

BarcelonaEl president xinès, Xi Jinping, ha aprofitat una trucada amb el seu homòleg estatunidenc, Joe Biden, per traslladar-li personalment les amenaces que fa setmanes que Pequín envia als Estats Units respecte al seu suport a Taiwan: "Qui juga amb foc es crema". Els mandataris de les dues principals potències mundials han conversat aquest dijous per cinquena vegada des que Biden va prendre el relleu a Donald Trump –totes telemàtiques–, en un intent de rebaixar les tensions i els recels de la Xina per una possible visita de la portaveu de la Cambra de Representants nord-americana, Nancy Pelosi, a l'illa.

El govern xinès ha emès un comunicat en el qual no fa referència directa al viatge de Pelosi, però afirma que Xi ha recordat a Biden que els Estats Units tenen un compromís amb la postura d'"una sola Xina". "Ens oposem fermament a la independència de Taiwan i a les interferències externes", assenyala el comunicat, que assegura que tant el govern com el poble xinès "protegiran amb determinació" la sobirania nacional i la integritat territorial de la Xina. "Qui juga amb foc es crema. Esperem que els Estats Units ho vegin clar", avisa.

Per la seva banda, la Casa Blanca ha assenyalat que Biden ha subratllat al seu homòleg que la política dels EUA "no ha canviat" i que el país "s'oposa fermament als esforços unilaterals per canviar l'statu quo o per minar la pau i l'estabilitat" a la zona. El govern nord-americà ha detallat que la conversa ha durat més de dues hores i l'ha emmarcada en els esforços de l'Administració Biden per "mantenir i aprofundir les línies de comunicació" entre els dos països i "gestionar de forma responsable" les diferències.

Les paraules de Xi suposen apujar encara més el to, tot i que les amenaces ja fa dies que sobrevolen els Estats Units. Aquest dimecres, el portaveu de la cancelleria xinesa, Zhao Lijian, ja va advertir que "si els Estats Units insisteixen i desafien les posicions bàsiques de la Xina", Pequín "respondrà amb fermesa".

L'última vegada que Biden i Xi van parlar va ser al març, poc després de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna. Pequín ha evitat en tot moment posicionar-se respecte a la guerra, navegant entre la bona sintonia amb Vladímir Putin i els interessos econòmics amb Occident. A la reunió d'aquest dijous, els dos líders també han tractat aquesta qüestió, segons el comunicat del govern xinès, tot i que només diu que Xi Jinping "ha reiterat la principal posició de la Xina". Des del començament de la guerra, el gegant asiàtic s'ha abstingut de condemnar la invasió russa d'Ucraïna i ha criticat les sancions internacionals, alhora que ha demanat respecte per a "la integritat territorial de tots els països", una salvaguarda per a la seva postura sobre Taiwan.

La Xina considera aquesta illa com una província rebel dins del seu territori i rebutja qualsevol moviment de suport a la seva sobirania. Taiwan és un dels temes de tensió habituals del gegant asiàtic amb els països occidentals davant de qualsevol gest que suggereixi que és un país independent. Els Estats Units no mantenen relacions oficials amb Taipei, però n'és el principal subministrador d'armes i seria el seu principal aliat militar en cas d'atac.

La Xina com a adversari

La trucada d'aquest dijous arriba també poques setmanes després de la cimera de l'OTAN a Madrid, on l'aliança militar occidental va assenyalar la Xina com "un repte per als interessos, valors i seguretat dels aliats". Xi ha aprofitat per fer-li saber a Biden que definir les relacions entre Pequín i Washington "des de la perspectiva de la competència estratègica i considerar la Xina com el principal oponent i el repte més important a llarg termini, és una concepció errònia" per a les relacions bilaterals i una "malinterpretació" del desenvolupament de la Xina. Ha augurat que això "farà mal als ciutadans de tots dos països i a la pau". "La comunitat internacional està mal informada", ha afegit el líder xinès.

stats