Unió Europea

Von der Leyen: “Putin fracassarà i Europa i Ucraïna venceran”

La presidenta de la Comissió Europea alerta que Europa no pot "repetir els errors" amb la Xina i els recursos miners

4 min
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

EstrasburgLa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha obert el curs polític al Parlament europeu amb un missatge clar: els Vint-i-Set no abandonaran Ucraïna i seguiran castigant Rússia per debilitar-la cada cop més. “És l’autocràcia contra la democràcia. Estic aquí amb la convicció que amb el valor i la solidaritat necessaris Putin fracassarà i Europa i Ucraïna venceran”.

Vestida amb els colors blau i groc de la bandera ucraïnesa, Von der Leyen, ha garantit que les sancions contra Rússia "han arribat per quedar-se" i que la UE no abandonarà Kíiv, que necessitarà “recursos massius” per reconstruir el país. “Vull deixar-ho molt clar, les sancions han arribat per quedar-se. Aquest és el moment que mostrem determinació, no pas apaivagament. I el mateix és aplicable al nostre suport financer a Ucraïna”, ha manifestat.

Molt a prop seu, Olena Zelenska, la dona del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, seguia el discurs de la presidenta de la Comissió, que ha estat convidada al Parlament d’Estrasburg. Ahir, totes dues van passejar pel centre de la ciutat francesa, i avui Von der Leyen l’acompanyarà cap a Kíiv, on es reunirà amb el president ucraïnès per segona vegada des de l’inici de la invasió. Just al matí, mentre se celebrava la sessió parlamentària a Estrasburg, Zelenski feia una visita sorpresa a Izium, la ciutat del Donbass que fins fa quatre dies estava en mans russes, i presidia la cerimònia d'hissada de la bandera ucraïnesa sobre el seu ajuntament. "La nostra bandera torna a onejar en un Izium desocupat, i ho farà en totes les ciutats i pobles d'Ucraïna", va dir. Com a símbol de suport, avui diverses comissàries, diputades, a més de la mateixa Von der Leyen, s'han vestit amb roba de color blau i groc per assistir al ple.

Olena Zelenska; Roberta Metsola, presidenta del Parlament europeu, i Ursula von der Leyen, presidenta de la Copmissió Europea

La presidenta de l’executiu comunitari ha assegurat que Ucraïna “segueix sent forta perquè un país sencer ha lluitat”. “Avui, el coratge té un nom, i aquest nom és Ucraïna. El coratge té un rostre, i és el rostre dels homes i dones ucraïnesos que s’enfronten a l’agressió russa”, ha afegit, per acabar amb un “Slava Ukraini” (Glòria a Ucraïna) i un agraïment a Zelenska i el seu marit per haver “donat veu al poble ucraïnès a l’escena global i esperança a tots”. 

Guerra contra Europa

"Ens estan posant a prova els que volen explotar qualsevol tipus de diferència entre nosaltres. Aquesta no és una guerra provocada per Rússia només contra Ucraïna, sinó també contra la nostra energia, la nostra economia, els nostres valors; és una guerra contra el nostre futur", ha afirmat. Però s'ha mostrat convençuda que la UE "ha estat a l'altura" i que ha recuperat "la fortalesa interna".

"Necessitarem tota aquesta fortalesa que tenim perquè el que ens espera no serà fàcil", ha avançat, fent referència al pla de xoc energètic que la Comissió Europea proposarà als Vint-i-Set i que es detallarà oficialment durant el dia. Von der Leyen només ha traçat les línies bàsiques: limitar els ingressos de les empreses elèctriques europees i posar un impost als beneficis extraordinaris de les empreses que produeixen energia a partir de combustibles fòssils. Tot plegat preveu recaptar més de 140.000 milions d'euros, segons ha concretat.

Von der Leyen ha subratllat que les sancions que la UE ha imposat a Moscou són "les més dures que el món ha vist mai" i ha citat l'impacte negatiu que han tingut en l'economia russa: s'ha desconnectat tres quartes parts del sector bancari rus dels mercats internacionals, gairebé mil empreses internacionals han abandonat el país, la producció de cotxes ha caigut un 75% en comparació amb l'any passat, l'aerolínia Aeroflot ha de deixar avions a terra perquè no tenen peces de recanvi... "La indústria russa està destrossada", ha resumit, i ha reiterat que això només és culpa del govern de Vladímir Putin: "Ha sigut el Kremlin el que ha portat l'economia cap al desastre". "Aquest és el preu del camí de mort i destrucció de Putin", ha insistit.

Pel que fa al suport a Ucraïna, ha assegurat que la UE no només li donarà suport financer, sinó que l'ajudarà a "recuperar el seu potencial". Ha avançat que Brussel·les, per exemple, ha començat a treballar per millorar l'accés d'Ucraïna al mercat únic europeu i per facilitar que entri a la zona comunitària de roaming telefònic.

Alhora ha agraït als països membres l'acollida dels refugiats ucraïnesos, i ha conclòs que "no pot ser una excepció". "Pot ser un exemple de futur", ha dit, i ha afegit: "Vull una Europa que gestioni la immigració amb dignitat i respecte. Que tots els estats membres assumeixin responsabilitats".

La Xina: avís a navegants

Von der Leyen també ha alertat que ara la UE no pot "repetir errors del passat" amb la Xina, aquesta vegada amb unes altres matèries primeres molt necessàries per a la transformació digital i sostenible, com els minerals rars. "Hem d'evitar tenir una dependència igual que la que tenim ara amb el petroli i el gas", ha dit.

En aquest sentit, ha anunciat una llei de matèries primeres crítiques amb l'objectiu de guanyar autonomia en el subministrament i el processament del liti i altres terres rares, que ha augurat que "seran molt més importants que el petroli i el gas", amb una demanda que "es multiplicarà per cinc fins al 2030". "Hem de garantir que el futur de la nostra indústria es confeccioni aquí, a Europa", ha dit.

Von der Leyen ha recordat que ara mateix la Xina controla la indústria global del processament d'aquest tipus de materials, amb un 90% de les terres rares i un 60% de liti. "Necessitem noves relacions amb nous socis fiables […] No podem repetir errors del passat", ha dit, i ha citat acords amb països com Mèxic, Xile i Nova Zelanda.

stats