Publicitat
Publicitat

Les víctimes d'abusos sexuals d'Austràlia clamen al Vaticà

Un cardenal està sent investigat per haver encobert casos de pederàstia de capellans australians

L'alt càrrec del Vaticà George Pell es declara, encara, innocent d'haver encobert capellans pederastes a Austràlia, mentre que les víctimes d'abusos, que seran a Roma fins divendres, insisteixen que volen ser rebudes pel papa Francesc.

Pell porta tres dies declarant per videoconferència, des d'un hotel de Roma, davant la comissió del govern australià que investiga abusos comesos entre els anys 70 i 90 a la ciutat de Ballarat, on va néixer i va exercir de sacerdot, i a la diòcesi de Melbourne, d'on va ser bisbe auxiliar i arquebisbe.

L'ara cardenal, que va ser cridat fa dos anys a Roma pel papa Francesc perquè aportés transparència a les finances vaticanes, va assegurar ahir a la matinada que ningú no el va advertir dels abusos quan exercia a Melbourne.

L'oficina d'Educació Catòlica li hauria amagat informació, argumenta Pell, perquè era coneguda la seva tendència «a fer preguntes inconvenients».

A la pregunta de si no és «extraordinari» que cap dels responsables de l'arquebisbat que sí van ser informats per la Comissió li hagués traslladat el cas, Pell va respondre: «era un món extraordinari, un món de delictes i d'encobriments, i ningú no volia pertorbar l'estatus quo». Pell assegura que va capgirar aquesta situació quan va esdevenir arquebisbe, i va establir protocols que se situen «a anys llum de tota aquesta ofuscació i prevaricació i decepció».

Quan se li va demanar si creu que hauria pogut fer més contra els abusos, Pell va admetre només que mentre era bisbe auxiliar no hauria d'haver atribuït les dimissions de capellans pederastes a «motius de salut». També lamenta no haver millorat la gestió de l'Església australiana.

Un portaveu de les víctimes, David Ridsdale, assegurava ahir que si Pell diu la veritat, «això el converteix en un home extraordinàriament ignorant». Les víctimes reclamen al papa una trobada «per parlar d'un compromís a favor dels nens del passat i del futur, i per activar mesures perquè això no es repeteixi mai més». Ahir al vespre no els havia arribat cap resposta.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF