"Em va deixar embarassada tres vegades i em va fer avortar": víctimes d'abusos a l'església s'expliquen al Vaticà

El papa Francesc promet "valentia i mesures concretes" per posar fi als abusos sexuals

El papa Francesc saluda alguns religiosos en la inauguració de la cimera sobre abusos sexuals a menors del Vaticà. / VINCENZO PINTO/POOL/EFE

"Vaig estar embarassada tres vegades, i ell em va fer avortar les tres vegades, simplement perquè no volia preservatius ni cap mètode anticonceptiu", ha explicat aquest dijous –per vídeo– al Vaticà una dona d'origen africà que va patir els abusos sexuals d'un sacerdot a partir dels 15 anys. Ella és un dels testimonis que, segons l'agència Efe, s'han exposat aquest dijous davant 190 jerarques de l'Església –inclòs el papa Francesc– a la cimera sobre la pederàstia entre el clergat.

"Al principi tenia tanta confiança en ell que no sabia que podia abusar de mi, tenia por d'ell. I cada vegada que em negava a mantenir relacions, em pegava", explicava la testimonial per vídeo. Afegia que la seva vida va quedar "arruïnada" i reclama als membres de l'Església que es comportin "amb responsabilitat, com a persones sensates". En un altre vídeo un sacerdot de l'Europa de l'est explicava com un superior, al seminari, se li ficava al llit i n'abusava. Anys després, quan ho va explicar a un bisbe, aquest no li va respondre. I quan finalment ho va fer, ha assegurat, va ser per atacar-lo.

Una altra víctima, en aquest cas un home llatinoamericà, ha dit en la gravació que quan va explicar que n'abusaven el primer que varen fer els membres de l'Església va ser tractar-lo de mentider. "Em van donar l'esquena i van dir que jo i altres érem enemics de l'Església", assegura. Un altre testimoni, aquest dels EUA, relata al vídeo com els abusos li van fer perdre la "innocència de la joventut" i encara l'afecten, i una cinquena víctima, un home asiàtic, explica com es varen encobrir els autors dels seus abusos.

Els membres de l'Església, entre els quals hi ha 114 presidents i vicepresidents de les conferències episcopals, han vist cinc vídeos amb testimonis com aquests en la primera cimera antipederàstia de l'Església. El papa Francesc ha llançat aquest dijous mateix un missatge concís en què anuncia que l'Església Catòlica prendrà "mesures concretes i efectives" per lluitar contra els abusos sexuals comesos per "homes de l'Església contra menors". 

Francesc ha fet un breu discurs, de menys de tres minuts, per marcar la línia que han de seguir els responsables eclesiàstics a partir d'ara. "Escoltem el crit dels petits que demanen justícia", ha dit Francesc a l'inici de la seva intervenció, que ha servit per obrir una trobada extraordinària que durarà quatre dies. El Papa ha assumit que cal una discussió "sincera i profunda" per abordar la manera com "enfrontar-se a aquest mal que afligeix l'Església i la humanitat".

Per dur a terme aquest canvi de mentalitat dins l'Església –que fins ara amagava els casos d'abusos comesos pels seus membres–, Francesc demana "concreció" en els passos a seguir i "valentia". "Li demano a l'Esperit Sant que ens sostingui en aquests dies i que ens ajudi a transformar aquest mal en una oportunitat per a la presa de consciència i la purificació", ha dit abans de concloure el seu parlament: "Que la Mare de Déu ens il·lumini per intentar curar les ferides greus que l'escàndol de la pedofília ha causat tant en nens com en els creients".

Seguint aquest raonament l'arquebisbe maltès Charles Scicluna ha advertit els sacerdots i membres de l'Església Catòlica la seva obligació de sotmetre's a les "lleis civils i nacionals" i respectar els protocols existents que han d'evitar, ha afirmat, que es repeteixin les "atrocitats" comeses. Adreçant-se als jerarques eclesiàstics, els bisbes, Scicluna també els ha instat a no mirar cap a un altra banda en casos d'abusos sinó que han d'intentar una investigació i esclarir la veritat de la manera més ràpida possible.

L'arquebisbe Scicluna forma part del comitè d'organització d'aquesta cimera sense precedents en la història de l'Església i és l'home de confiança del Papa per intentar trobar una resposta que satisfaci les nombroses víctimes que a tot el món han anat denunciant a poc a poc els abusos i les agressions sexuals que han patit i que, en la majoria dels casos, han mantingut en silenci per por a represàlies o a no ser creguts o, senzillament, les seves acusacions van ser ignorades.

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF