Internacional 24/03/2021

El Vaticà retalla el sou dels cardenals un 10% per afrontar l'impacte de la pandèmia

Francesc rebaixa els salaris de tots els religiosos però manté intactes els dels treballadors laics

2 min
El papa Francesc, en una imatge d'arxiu

SabadellEls efectes econòmics de la pandèmia del covid-19 s'han fet notar també al Vaticà i han obligat el Papa a prendre mesures dràstiques: a partir de l'1 d'abril (que, casualment, és Dijous Sant, un dels dies més assenyalats del calendari litúrgic cristià) la Santa Seu retallarà el sou del personal religiós, i especialment dels cardenals, que passaran a cobrar un 10% menys que fins ara. Els caps i els secretaris dels dicasteris (l'equivalent vaticà als ministeris) veuran reduït el seu salari en un 8%, mentre que a la resta de clergues se'ls aplicarà una rebaixa del 3%. En canvi, la majoria dels empleats laics de la Santa Seu mantindran els salaris actuals, segons ha precisat un portaveu del Vaticà.

A banda de les retallades que s'aplicaran a partir de la setmana que ve, també està previst deixar sense efecte totes les pujades salarials previstes des d'ara i fins al 31 de març del 2023, amb l'excepció de les persones que formen part dels tres nivells més baixos de l'escala salarial vaticana.

En una ordre signada pel papa Francesc i publicada aquest dimecres, el pontífex argumenta que aquestes mesures són necessàries per fer front al dèficit que acumula "des de fa uns quants anys" la Santa Seu i que s'ha agreujat a causa de la pandèmia, que "ha afectat negativament totes les fonts d'ingressos" de l'estat. L'objectiu, diu el Papa, és "salvaguardar els llocs de treball actuals". Segons un alt càrrec religiós citat per Reuters, és "la primera vegada des que hi ha memòria" que un pontífex aprova una mesura d'aquest tipus.

La mateixa agència assenyala que els cardenals que viuen a Roma o al Vaticà tenen sous mensuals d'entre 4.000 i 5.000 euros, i molts viuen en habitatges de grans dimensions per als quals paguen preus molt inferiors als del mercat.

50 milions de dèficit

En una entrevista al portal Vatican News, Juan Antonio Guerrero, prefecte de la secretaria d'Economia del Vaticà, explicava fa dues setmanes que el pressupost de la Santa Seu per al 2021 preveu un dèficit de 50 milions d'euros i que probablement caldrà recórrer a les reserves vaticanes i extreure'n uns 40 milions d'euros per segon any consecutiu. Segons ell, els ingressos previstos per a l'any actual són de 213 milions, aproximadament un 30% menys que el 2019, l'últim any complet abans de la pandèmia. En aquella entrevista, Guerrero va explicar que s'havia dissenyat un pla per reduir la despesa en un 8% però que s'havia evitat tocar els costos de personal, perquè "la protecció dels llocs de treball i els salaris ha sigut una prioritat".

Entre els motius que expliquen la pèrdua d'ingressos del Vaticà hi ha sobretot el tancament (total o parcial) de la basílica de Sant Pere i dels Museus Vaticans durant bona part de l'últim any, la qual cosa ha reduït dràsticament el nombre de persones que han comprat entrades per visitar-los.

stats