Publicitat
Publicitat

Les deportacions de migrants a l'Àfrica, a punt

La UE confia que els cinc països del Sahel comencin a acceptar la readmissió de refugiats aviat

La Comissió Europea confia que els cinc països africans amb els que la UE ha subscrit en els últims mesos acords migratoris - el Níger, Nigèria, el Senegal, Mali i Etiòpia- comencin aviat a readmetre immigrants, segons ha dit aquest dimarts la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini.

Després de la signatura de l'acord amb Turquia per retornar els migrants que arribin a Europa, Brussel·les ha buscat altres pactes amb països tercers en què condiciona l'ajuda al desenvolupament o les relacions comercials amb les mesures per frenar la sortida de migrants o acollir refugiats. Els primers països que han acceptat els termes són els cinc de l'empobrida regió del Sahel i Etiòpia. Tret del senegalès, la resta governs sumen denúncies per l'incompliment sistemàtic de llibertats i de ser règims autoritaris i repressius. Líbia i Jordània estan també en negociacions. La UE ha aprovat un paquet de 8.000 milions d'euros per als propers cinc anys per als plans de contenció migratòria.

Mogherini ha insistit, però, que l'objectiu principal dels pactes és "salvar vides", així com desmantellar les xarxes de tràfic de persones, obrir canals regulars d'immigració i incidir en el retorn dels migrants als seus països d'origen. "Ja s'han produït les primeres missions d'identificació (de persones) i alguns dels cinc països estan fent-ho bé. Sabem que això és bàsic per a les devolucions i readmissions", ha afegit.

La cap de la diplomàcia europea ha emfatitzat, però, que tot i la importància que té avançar en la identificació dels immigrants i la tornada als seus països d'origen, "no cal centrar-se només en això", ja que els acords inclouen altres facetes, com el desmantellament de les xarxes de tràfic de persones o el treball sobre "les causes d'arrel" de la immigració.

Mogherini ha matisat que no tots els pactes subscrits amb els cinc països africans són idèntics, sinó que cada un s'adapta a les circumstàncies de l'estat en qüestió. Per exemple, ha indicat, a Mali i el Senegal es treballa sobretot per abordar les causes d'origen de la immigració i a augmentar les taxes de devolucions, mentre que a Etiòpia es busca crear oportunitats laborals.