Ucraïna entrega un amic de Putin a canvi de l'alliberament dels defensors d'Azovstal

En l'intercanvi més nombrós de la guerra, Rússia ha alliberat 215 presos a canvi de 55 pro-russos

ARA
2 min
Aquestes dues fotos mostren una fotografia d'arxiu publicada pel regiment d'Azov l'11 de maig de 2022 d'un militar ucraïnès Mykhailo Dianov gesticulant dins de la fàbrica de ferro i acer d'Azovstal a l'est de Mariupol  i una fotografia publicada pel Servei de Seguretat d'Ucraïna. el 22 de setembre de 2022, el militar ucraïnès Mykhailo Dianov gestant després del seu alliberament com a part d'un intercanvi massiu de presoners de guerra a la regió de Txernigiv  enmig de la invasió militar russa d'Ucraïna.

BarcelonaUcraïna ha anunciat aquest dijous que ha fet un intercanvi de presoners amb Rússia, amb la mediació de Turquia, que ha permès alliberar fins a 215 soldats ucraïnesos, entre ells molts membres del batalló Azov que defensaven la planta metal·lúrgica Azovstal a la ciutat de Mariúpol i que van resistir fins al final a l'ocupació russa de la ciutat. A canvi de l'alliberament d'aquests soldats, el govern ucraïnès ha entregat 55 presoners russos, entre ells un polític opositor ucraïnès que és amic íntim del president rus, Vladímir Putin. Es tracta de l'intercanvi de presoners més nombrós des de l'inici de la guerra.

El polític ucraïnès alliberat és Víktor Medvedtxuk, que va ser detingut a l'abril després que fugís del seu arrest domiciliari, al qual havia estat sotmès acusat d'alta traïció. Medvedtxuk és considerat un dels principals aliats del Kremlin a Ucraïna i fa gala de la seva llarga i profunda amistat amb Putin, fins al punt que el president rus és el padrí de la seva filla. Quan va ser detingut a l'abril, el mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va apuntar la possibilitat que fos intercanviat per presoners de guerra ucraïnesos que estaven en mans russes.

Una foto  del Ministeri de l'Interior d'Ucraïna ha posat a disposició el 22 de setembre de 2022 mostra el combatent ucraïnès de la Ferreteria Azovstal a Mariupol Denys Prokopenko (C) després d'un intercanvi de presoners de guerra .

El desequilibri de l'intercanvi, 215 per 55, fa una idea del pes (polític o personal) que el Kremlin dona a Medvedtxuk. A canvi de ser entregat a les autoritats russes, Moscou ha accedit a deixar anar els alts comandaments militars del batalló ultra Azov que van resistir a la planta Azovstal durant setmanes abans de rendir aquest últim punt ucraïnès de Mariúpol. Aquella victòria russa va proporcionar al Kremlin tota la sortida al mar Negre.

Ara aquests combatents d'Azovstal, que han estat en centres de detenció russos, seran traslladats a Turquia, on romandran "en un lloc segur i còmode" fins al final de la guerra, segons han informat també fonts ucraïneses. Des de Moscou no s'ha donat cap informació. Sembla que el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha actuat també en aquesta ocasió, com ja ho va fer per desbloquejar les exportacions de gra, com a mediador entre Rússia i Turquia, i els alts comandaments ucraïnesos que estaven presoners seran alliberats en territori turc.

Entre els soldats alliberats hi ha també 10 soldats estrangers, entre ells dos nord-americans i dos anglesos, que lluitaven voluntàriament al costat d'Ucraïna i que havien estat capturats. Les negociacions per aquest intercanvi s'han dut a terme en estricte silenci i només s'han fet públiques un cop fet el canvi, l'endemà que Moscou anunciés una mobilització massiva per la guerra.

stats