Ucraïna diu que ha alliberat 150.000 persones de l'ocupació russa

Les tropes ucraïneses volen recuperar tota la província de Khàrkiv

ARA
1 min
Una dona davant la seva casa destruida a la regió de Kramatorsk.

BarcelonaLes tropes ucraïneses continuen combatent a la regió de Khàrkiv, al nord-est del país, amb l'objectiu, segons la viceministra de Defensa, Hanna Maliar, "d'alliberar tota la província i els territoris ocupats més llunyans". Des de Balakliia, una de les ciutats acabades de recuperar per Kíiv en l'espectacular ofensiva que podria capgirar el curs de la guerra, Maliar ha assegurat que 150.000 ucraïnesos han estat alliberats dels ocupants en una vintena de localitats d'on l'exèrcit rus s'ha hagut de retirar després d'haver-les controlat els últims sis mesos. A les xarxes socials s'han publicat moltes imatges d'armament rus abandonat en la retirada precipitada i també de passos fronterers on els soldats canviaven les banderes russes per ucraïneses. Les imatges no han pogut ser verificades perquè Kíiv no permet l'accés de la premsa internacional a les zones en disputa. Moscou anunciava al migdia bombardejos massius sobre la zona.

Ucraïna assegura que ha reconquerit uns sis mil quilòmetres quadrats (un territori semblant a la demarcació de Girona) al front de Khàrkiv i uns 500 més en les batalles al sud del país, al voltant de la ciutat de Kherson. El govern de Volodímir Zelenski vol aprofitar els resultats sobre el terreny per reclamar més armament als Estats Units i Europa. En particular, ha retret a Alemanya que no es decideixi a enviar-los tancs.

El retrocés sobre el terreny ha obert esquerdes al sistema polític rus, que el Kremlin s'afanya a tapar. Un tribunal de Sant Petersburg ha avalat la dissolució del consell municipal que va exigir la destitució del president Vladímir Putin per alta traïció per haver decidit envair Ucraïna.

stats