Ucraïna alerta de combats "sagnants" a Mariúpol i Moscou ho nega

L'ONU anuncia un nou corredor humanitari aquest divendres per evacuar els civils que queden al complex d'Azovstal

ARA
3 min
Edificis danyats i al fons, la fàbrica Azovstal Iron and Steel Works, a la ciutat de Mariúpol

BarcelonaLa batalla final a Mariúpol s'allarga des de fa setmanes i, com més temps passa, més augmenten els mals auguris per als últims resistents ucraïnesos, bloquejats a les instal·lacions de la siderúrgica Azovstal. Aquest dijous a primera hora, algunes informacions apuntaven que soldats russos havien aconseguit entrar al complex industrial. Ho afirmava, per exemple, el think tank nord-americà Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW) al seu últim informe diari. I també el subcomandant del regiment d'Azov, Sviatoslav Palamar, que ha parlat de combats "intensos i sagnants" en un vídeo gravat des de dins de la planta.

Moscou, amb tot, s'ha afanyat a negar-ho. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, s'ha referit a l'ordre prèvia del president rus, Vladímir Putin, de no assaltar la planta per desmentir la informació, i ha assegurat que els corredors humanitaris estaven en marxa. Dimecres es van aconseguir evacuar 344 persones de Mariúpol i de localitats veïnes cap a Zaporíjia, segons ha afirmat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Les autoritats del país alerten que al complex d'Azovstal encara queden uns 200 civils.

El govern rus ha anunciat que implementarà un alto el foc diürn durant tres dies a partir d'aquest dijous per permetre l'evacuació de civils de la planta metal·lúrgica. Hores més tard, l'enviat especial de les Nacions Unides a Ucraïna, Martin Griffiths, va confirmar que un altre comboi d'evacuació s'esperava que arribés a la planta d'Azovstal aquest divendres al matí. Com ja va passar el cap de setmana, també serà supervisat per personal de l'ONU i de la Creu Roja Internacional.

Rússia insta el govern de Kíiv que ordeni la rendició dels combatents que encara resisteixen a la siderúrgica. Ho ha transmès Putin al primer ministre israelià, Naftali Bennett, en una conversa telefònica, segons ha informat el govern d'Israel.

Cautela abans del 9 de maig

Mentrestant, l'ofensiva russa a la resta del Donbass i a la regió de Khàrkiv no s'atura. El ministeri de Defensa rus ha assegurat que ha matat 600 combatents ucraïnesos la nit de dimecres a dijous, en bombardejos en diferents llocs. També diu que han destruït un aeròdrom a la regió de Kirovohrad i un important dipòsit de munició al sud de Mikolaiv, prop d'Odessa. Tot i això, l'exèrcit ucraïnès assegura que ha aconseguit recuperar el control de diversos assentaments que envolten Mikolaiv i Kherson.

Quan falten pocs dies per al 9 de maig, el Dia de la Victòria a Rússia, impera la cautela en diversos llocs d'Ucraïna, no només a l'est. Uns quants alcaldes han demanat a la població que se'n vagi cap a zones més segures o que no participi en reunions públiques durant el cap de setmana, per por de possibles atacs russos. "Tenim informacions que l'enemic vol continuar atacant amb míssils", ha dit l'alcalde d'Ivano-Frankivsk, una ciutat d'uns 250.000 habitants abans de la guerra, situada a l'oest del país. "Per la vostra seguretat, aquests dies quedeu-vos a casa o sortiu de la ciutat si podeu", ha dit Ruslan Martsinkiv en un vídeo difós a les xarxes socials. A Zaporíjia, més a prop dels combats, l'Ajuntament ha decretat un toc de queda entre diumenge al vespre i dimarts al matí.

Ucraïna creu que Moscou està intentant accelerar l'ofensiva a l'est abans de dilluns, tot i que el Kremlin ha rebutjat les especulacions que Putin pugui aprofitar el discurs del Dia de la Victòria per declarar oficialment la guerra a Ucraïna, cosa que suposaria una mobilització molt més gran de les forces russes.

stats