Internacional 05/08/2021

Turquia, en flames i contra Erdogan

Creixen les crítiques per la gestió dels focs d'un govern que té tots els avions antiincendis fora de servei

3 min
Incendis a Turquia el 5 d'agost de 2021.

Istanbul“Durant l'incendi, van mantenir distreta la comunitat amb les seves mentides i les seves manipulacions tota l'estona. En comptes de reaccionar als incendis, van intentar fer-se passar per un govern poderós. I amb això, van empitjorar la situació". L'activista ecologista Nevruz Tuğçe parla davant d'un centenar de persones i un centenar de policies –vigilants– al centre del barri de Kadikoy, a Istanbul, en una manifestació contra el govern per la seva mala gestió d'uns incendis que segueixen cremant hectàrees. En el novè dia des que el foc va començar a cremar muntanyes senceres, diversos factors s'han anat acumulant i han degenerat en petites protestes a la ciutat d'Istanbul, on prop de cent manifestants s'han aplegat per protestar.

Segueix actiu el foc de Koycegiz, i també a la província greument afectada d'Antalya, a la costa mediterrània, amb dos focus actius; un dels quals és el de Manavgat, que fa nou dies que està fora de control i s'ha cobrat set de les vuit víctimes mortals d'aquesta onada d'incendis. Des de l’onada de focs declarada el 28 de juliol, les autoritats d'aquesta província han hagut d'evacuar 35.000 persones de gairebé 12.000 llars. Un dels focus d'aquesta zona va obligar aquest dimecres a evacuar i desconnectar la central elèctrica de Kemerköy, quan les flames van fer témer que es cremés i creés una explosió. No obstant, el ministre d'Energia turc, Fatih Donmez, ha confirmat dijous que la instal·lació, tot i haver-se cremat, no ha patit danys estructurals.

Diversos focs cremaven també a les províncies sud-occidentals d'Aydin, Isparta i Denizli. I continua també l'arribada d'ajuda d'altres països, com un avió apagafocs enviat per l'Azerbaidjan que ha arribat a Mugla. S'espera aviat l'arribada de dos avions llogats a una empresa d'Israel, segons va avançar ahir el ministre d'Exteriors turc, Mevlut Cavusoglu. En total, de moment s'han cremat prop de 160.000 hectàrees, segons els ajuntaments afectats, deu vegades més que en tot l'any passat.

“El mar, els boscos i la vida silvestre desapareixen per les seves polítiques incorrectes. Aquells que provoquen incendis, regalen te com a solució”, deien els manifestants per reprovar les accions d'Erdogan, que va anar a la regió incendiada i després del seu discurs va regalar te als assistents des del seu autobús. “Mentre el país crema, Erdogan dona te als ciutadans. Tant els que l'agafen com els que el tiren haurien d'estar avergonyits”, deia a les xarxes socials Ali Babacan, que va ser la seva mà dreta entre els anys 2002 i 2009. Un simple gest que –tot i repetir-se cada vegada que fa un discurs davant la gent– va desencadenar una allau de protestes a les xarxes. Però el perquè va més enllà.

Sense avions antiincendis

Durant els primers dies d'incendis i enmig d'una situació descontrolada en moltes províncies, molts es van preguntar per què el govern turc no disposava d'avions antiincendis. De fet, l'alcalde de Marmaris, un dels pobles afectats, denunciava la falta de suport aeri a les xarxes socials: “No he vist cap avió i aquí és impossible actuar per terra”.

Davant d'això, diversos països van oferir la seva ajuda a Ankara: Rússia, Ucraïna, Croàcia, l'Azerbaidjan, l'Iran i Espanya treballen ja activament en les tasques d'extinció. Pel que fa a Grècia i França, van haver de declinar les seves ofertes –que ja eren sobre la taula– a causa dels seus propis incendis. Israel, estat amb qui Turquia té unes relacions diplomàtiques tenses per la causa palestina, va afirmar que Ankara havia rebutjat la seva ajuda, cosa que va generar una forta insatisfacció en els turcs que veien com les flames engolien els seus pobles. Segons el ministre d'Agricultura, Bekir Pakdemirli, el govern turc rebutjava els ajuts de països amb avions d'una capacitat més baixa a cinc tones d'aigua.

Però les ajudes internacionals deixaven palès que el govern turc no té capacitat, per si sol, d'apagar incendis des de l'aire: la totalitat dels avions que treballen en les feines d'extinció provenen de fora. I no perquè Turquia no en tingui, sinó perquè estan fora de servei per falta de manteniment. Durant dècades, el govern turc ha utilitzat els avions de l'Associació Aeronàutica de Turquia (THK), una institució independent que es finançava a través de fons del govern turc que provenien d'adjudicacions de contractes i donacions sense ànim de lucre. Però la deriva islamista dins el govern en contra d'algunes donacions o l'acusació que la institució era opositora van fer que els contractes i les donacions desapareguessin. Per aquest fet, els avions del THK destinats a l'extinció de focs van quedar aparcats. El mateix ministre d'Agricultura feia mofa de la situació al ser preguntat per uns avions que existeixen però que no han arribat a apagar les flames dels incendis d'aquest any: “Fa tres anys un dels avions del THK va aterrar a l'aigua i després no va poder ni enlairar-se”.

stats