Internacional 26/11/2021

Turquia deportarà 45 sirians per haver gravat un vídeo menjant plàtans

La mala situació econòmica i l'interès electoral posen de manifest el rebuig als refugiats

3 min
Erdogan en una imatge d'arxiu a Ankara.

IstanbulLa crisi econòmica a Turquia, amb la devaluació de la lira i una inflació galopant, s'ajunta amb el malestar al país pels quatre milions de refugiats que hi viuen. Mentre la població turca acusa els refugiats de ser una càrrega massa costosa en temps de vaques magres i “emportar-se els llocs de treball”, la classe política es mostra encara més incendiària a l'hora de referir-se a ells. Mentre Erdogan ja avisava els afganesos que “Turquia no seria el seu cel”, en referència als que fugen dels talibans, l'opositor Kiliçdaroglu afirmava amb rotunditat que si guanyava les eleccions “retornaria els sirians al seu país amb trompetes i clarinets”. Però l'última polèmica, la dels sirians penjant vídeos a les xarxes socials menjant plàtans a tall de sàtira, ha posat altra vegada al govern d'Erdogan al punt de mira per les 45 deportacions efectuades contra els que hi van participar. Segons el departament de Migracions turc "els 45 estrangers que compartien imatges provocadores de plàtans a les xarxes socials han estat derivats a centres d'expulsió per a la seva deportació després d'un procediment judicial".

Tot va començar amb una discussió entre sirians i turcs sobre la situació econòmica del país, una situació propiciada per una petita entrevista al carrer. Però el que va quedar per a la posteritat va ser la intervenció d'un home que afirmava no poder permetre's ni tan sols comprar uns plàtans, “mentre els sirians se'n compren quilos”, deia.

Poc després, un periodista sirià del canal de televisió Orient News va fer un vídeo humorístic sobre el tema i desenes de sirians que viuen a Turquia van decidir seguir la broma. Però l'humor va acabar-se amb un cop sobre la taula que provenia del palau presidencial: Erdogan i el seu ministre de l'Interior, Suleyman Soylu, contestaven a la polèmica iniciant els tràmits per deportar els qui hi van participar, en especial el periodista sirià Majed Shamaa. Així i tot, i després d'estar desaparegut durant una setmana, Shamaa era alliberat a Gaziantep, ciutat molt propera a la frontera amb Síria i on les autoritats turques solen acumular aquells que seran deportats.

Però la trifulga delata un fet important: "El problema que afronta Majed Shamaa per tractar –a escala informativa– el repte del plàtan d'una manera humorística mostra com han esdevingut de fràgils la seguretat i la tolerància a Turquia", va dir Erol Onderoglu, president de Reporters Sense Fronteres al país. Ell es va salvar, però el departament de migració turc ja ha decidit fer efectiva la sentència de deportació.  L'Associació Síria per la Dignitat dels Ciutadans va avisar en un comunicat que "enviar sirians de tornada en aquest moment suposa una devolució que és contrària a la llei turca i a les convencions internacionals que Turquia ha firmat, ja que posa la seva vida en greu perill".

Interès electoral

Ankara no ho amaga: vol que els sirians marxin. Mentre que l'actual govern els incita a anar-se'n de Turquia, mitjançant viatges patrocinats a les zones ocupades o amb la simple pressió verbal, l'oposició troba en la negativa a acollir-los una bona font de vots.

La mateixa integrant del nacionalista IYI parti, Ilay Aksoy, que pertany a una formació política que s'oposa a Erdogan, va titllar el vídeo del periodista de “provocador” i va fer una crida a la policia i a les autoritats perquè actuessin contra la situació. Però no només ella. L'ambient que es respirava després dels vídeos humorístics era d'uns turcs ferits per un comportament que, segons ells, es burla de la situació econòmica d'un estat que viu les seves hores més baixes. “Segons les últimes enquestes, el 25% dels ciutadans afirmen que no poden comprar carn, el 8% diuen que no poden comprar cap fruita i el 10% diuem que no poden comprar llet”, opina Ebru Yigit, del partit comunista turc EMEP, que afegeix que “el fet que la gent que ni tan sols pot menjar fruita vegi en els refugiats la causa de la seva misèria està directament relacionada amb les polítiques del govern i amb el llenguatge utilitzat per l'oposició”. Pel que fa a la situació laboral dels refugiats, la majoria dels sirians treballen sense cap assegurança, amb jornades laborals inacabables i salaris ínfims.

stats