L'FBI va trobar nombrosos documents d'"alt secret" durant l'escorcoll a casa Trump

L'expresident està sent investigat per obstrucció a la justícia i violació de la llei d'Espionatge

3 min
La porta de la Torre Trumop, seu de l'Organització Trump, a Nova York, ara també sota investigació per possible frau fiscal.

BarcelonaL'escorcoll de l'FBI a la mansió de l'expresident dels Estats Units, Donald Trump, a Palm Beach (Flòrida) va ser fructífer. Segons l'ordre de registre que s'ha fet públic aquest divendres -una vegada el fiscal general dels EUA, Merrick Garland, ho demanés i l'expresident no ho refusés-, els agents que van entrar a la luxosa mansió hi van trobar nombrosos documents  d'"alt secret", que el republicà s'hauria emportat de la Casa Blanca un cop va deixar de ser president. Això, com ja s'havia anticipat, suposaria una flagrant vulneració de la llei per part de Trump, ja que hi ha com a mínim 11 jocs de documents considerats confidencials. Concretament, els agents federals es van emportar 20 caixes de l'habitatge, carpetes de fotos i una nota escrita a mà. Segons l'inventari, també hi havia informació sobre "el president de França", Emmanuel Macron. L'informe, però, no ofereix detalls de quin era el contingut exacte d'aquests arxius.

A més, i segons s'extreu dels documents publicats, l'expresident està investigat per obstrucció a la justícia, destrucció de proves i violació de la llei d'espionatge. Són delictes que poden comportar multes o penes de presó. Per aquest motiu es va ordenar l'escorcoll a la seva mansió de Mar-a-Lago.

Trump no ha trigat a respondre i ha assegurat que ja havia "desclassificat" aquests documents, un tràmit que pot exercir sense gaires problemes un president -sense haver de donar explicacions- i a partir del qual l'expresident voldrà basar la seva cobertura legal.

Hores abans que es fes públic l'ordre de registre, el Washington Post informava que l'FBI buscava documents classificats sobre armament nuclear, una afirmació que Trump havia negat categòricament. "El tema de les armes nuclears és un engany", assegurava aquest divendres en un comunicat a la seva xarxa social Truth. Segons les fonts del Washington Post, a la mansió de Trump se sospitava que hi havia informació sobre armes nuclears "que pertanyen als EUA o a altres països" i que podia resultar molt perillós "si queien en les mans equivocades". Tot això encara no ha pogut ser confirmat perquè a l'inventari publicat no es detalla el contingut dels documents requisats.

El paper del fiscal

El fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, va sortir finalment dijous a la nit a donar explicacions públiques i va assumir la responsabilitat de l'escorcoll. De fet, va demanar que el jutge fes pública l'ordre que li va permetre, un moviment del tot inusual que pretén apaivagar l'onada d'indignació desfermada entre les files republicanes, que acusen el departament de Justícia d'actuar amb motivacions polítiques. Trump també havia assegurat que no s'oposava a la publicació de l'ordre judicial, malgrat que tenia la potestat de presentar un recurs per aturar aquesta publicació. No ho ha fet.

Això sí, ha tornat a deixar anar tota la retòrica furibunda que li ha servit altres vegades per esperonar les seves bases. "Les armes nuclears són un engany, igual que Rússia, Rússia, Rússia va ser un engany, que dos impeachments van ser un engany, que la investigació de Mueller va ser un engany i molt més", deia Trump, en referència a la investigació que va liderar el fiscal Robert Mueller durant la seva presidència i que finalment no va trobar proves de la seva suposada col·lusió amb el govern rus per guanyar les eleccions. "La mateixa gent vil hi està implicada ara", afegia.

I no només això, sinó que va tornar a plantar la llavor del dubte, com porta fent des de dilluns, sobre la possibilitat que els agents de l'FBI que van entrar a casa seva hi haguessin "introduït" proves falses o alguna altra cosa. "Per què l'FBI no va permetre la inspecció d'algunes àrees de Mar-a-Lago sense els nostres advocats, o altres, presents? Els van fer esperar fora patint la calor, i no els van deixar ni acostar-se, els van dir taxativament que no. Algú estava introduint informació?"

stats