Trump ja té un pla i un mediador per acabar la guerra a Ucraïna

Forçar Kíiv a negociar i obrir-se a cedir territori a Rússia seria l'aposta del coronel retirat Keith Kellogg

L'ex tinent coronel retirat Keith Kellogg, nomenat per Donald Trump com el seu enviat especial per a Ucraïna.
4 min

BarcelonaL’home escollit per Donald Trump posar fi a la guerra d’Ucraïna té un pla: fer servir l’ajuda militar i econòmica dels Estats Units per forçar un alto el foc i l’inici de negociacions entre Moscou i Kíiv, sense descartar una cessió de territori a Rússia per aconseguir la pau. Es tracta del tinent coronel retirat Keith Kellogg, que ha estat nomenat per Donald Trump com el seu futur enviat especial per a la guerra d'Ucraïna, un càrrec que no existia en l'administració de Joe Biden. Kellogg, que ja va ser assessor de Trump en el seu primer mandat, serà l'encarregat de complir la promesa electoral del ja president electe, que ha repetit incansablement que ell posarà fi a la guerra d'Ucraïna (i també a la de Gaza) el primer dia del seu segon mandat. És molt improbable que ho aconsegueixi tan de pressa, però de moment el que ha fet ha estat posar al capdavant de la missió un home que tot just abans de l'estiu li va presentar el seu pla per fer-ho.

Es tracta d'un document que es titula Els Estats Units primer, Rússia i Ucraïna després, escrit per Kellogg i un altre exmembre del primer govern de Trump, Fred Fleitz, i publicat l'abril passat pel think tank trumpista America First Policy Institute. La proposta passa bàsicament per amenaçar Ucraïna amb aturar l'ajuda militar dels Estats Units si no accepta seure a negociar i amenaçar Moscou amb donar més ajuda militar a Kíiv si no seu a negociar. El pla també planteja congelar sine die el debat sobre una futura adhesió d'Ucraïna a l'OTAN, perquè això també portaria Vladímir Putin a la taula de negociació.

Aquesta negociació arrencaria amb un alto el foc que deixaria el front de batalla congelat, i el govern ucraïnès tem que se'l vulgui forçar a cedir a Rússia una part o tot el territori que manté ocupat. Actualment les tropes russes ocupen una cinquena part del territori d'Ucraïna, una superfície equivalent a tot Grècia, i tenen el control de pràcticament tot el Donbass, a l'est, de la península de Crimea i de bona part del sud, amb tota la sortida ucraïnesa al mar d'Azov en mans russes. Cedir tot aquest territori a canvi del fi de la guerra és una condició que el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, rebutjava de forma contundent fins aquest divendres al vespre, quan va accedir a cedir-ne temporalment.

Fins ara, tant l'OTAN com l'administració Biden han expressat sempre el seu suport "a la sobirania i la integritat territorial" d'Ucraïna. El document elaborat per Kellogg, que servirà de base per a la nova política de l'administració Trump respecte a Ucraïna, critica durament la posició que ha mantingut el govern de Biden i destaca diverses veus d'experts, fins i tot dins dels aliats de Biden, que en els últims mesos advoquen ja per "concessions territorials dels dos bàndols" o per convèncer Ucraïna "que protegeixi i salvi el 80% del territori que controla ara i busqui un alto el foc amb Rússia".

Cessió de territori a la vista

"Molts afirmen que altres estats, com l'Iran i la Xina, es veuran animats per un resultat de la guerra que permeti a Rússia quedar-se amb territori ucraïnès i que no exigeixi una rendició de comptes a Putin. El problema d'aquests arguments és que és massa tard per evitar les possibles conseqüències de la invasió russa d'Ucraïna. L'enviament d'armes a un conflicte estancat i interminable per aquest motiu és una exhibició de virtut molt cara i no una política constructiva per promoure la pau i l'estabilitat global", diu el document de Kellogg, cosa que assenyala clarament la intenció de fer concessions a Putin per acabar amb el conflicte.

Molts republicans s'oposen des de fa mesos a seguir enviant ajuda econòmica i militar a Ucraïna. El document assegura que, tot i que algunes d'aquestes postures poden respondre a una política aïllacionista, la majoria respon només al cansament amb una guerra que està requerint molts recursos nord-americans. I també critica el que considera "errors" de Biden que, diuen, van evitar que es pogués prevenir la guerra: "Era en l'interès dels Estats Units mantenir la pau amb Putin i no provocar-lo i alienar-lo amb campanyes globalistes agressives de drets humans i prodemocràcia, o amb un esforç per promoure l'entrada d'Ucraïna a l'OTAN", diu el document, per exemple.

Kellogg va treballar en el primer govern de Trump

Kellog, de 80 anys, va ser cap de gabinet del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca durant el primer mandat de Trump, entre el 2017 i el 2021, i també va servir com a assessor de seguretat nacional per al vicepresident Mike Pence. Des del 2022, el militar retirat ha estat un dels tertulians a sou de la cadena Fox News, on ja ha dit en alguna ocasió que la guerra d'Ucraïna serà "el més gros" que ha de solucionar Trump quan arribi al poder.

En el seu nomenament, publicat a la xarxa Truth Social, Trump va destacar la seva "distingida carrera militar i empresarial" i també la seva lleialtat. "Va estar amb mi des del principi! Junts aconseguirem la pau a través de la força i farem que els Estats Units i el món tornin a estar segurs", va dir Trump sobre Kellogg. L'altre autor del pla per a Ucraïna, Fred Fleitz, també va ser assessor de Seguretat Nacional de Trump en el seu primer mandat.

stats