Internacional 14/11/2016

Trump es fa enrere: només deportarà o empresonarà els immigrants que han comès delictes

El president electe nomena un falcó com a assessor i un moderat de cap de gabinet

Cristina Mas
3 min
Trump, durant la nit electoral

BarcelonaEl president electe dels Estats Units, Donald Trump, ha promès, en la seva primera entrevista televisada, que expulsarà del país tres milions de sensepapers que hagin comès delictes. En l’enregistrament que ahir va emetre el programa '60 minutes' de la cadena CBS, Trump assegura: “El que farem és agafar les persones que són criminals i que tenen casos penals, que pertanyen a les màfies, que són traficants de drogues... Sens dubte, dos milions de persones, o potser fins i tot tres milions. I els farem fora del país o els ficarem a la presó. Però els expulsarem del nostre país, perquè són aquí il·legalment”.

Trump rebaixa així la seva promesa electoral d’expulsar els 11 milions de sensepapers que viuen als Estats Units, molts dels quals fa dècades que viuen entre els nord-americans. A l’agost, Trump matisava que només planejava expulsar “els dolents”, com identifica en el seu llenguatge els condemnats per algun crim. També assegurava que les famílies serien expulsades del país “d’una manera humana”. Des de les eleccions de dimarts l’alarma s’ha estès entre els sensepapers i bona part dels llatins, que temen veure trencades les seves famílies.

Què pensa Donald Trump?, per Toni PadillaL’home que ocuparà el Despatx Oval de la Casa Blanca a partir del 20 de gener també matisa el seu pla per blindar la frontera entre els Estats Units i Mèxic amb un mur, una de les banderes de la seva campanya electoral. Aclareix que en “alguns trams” hi haurà tanques i que en d’altres “el més apropiat és un mur”. El magnat immobiliari no s’està de fer broma amb el projecte: “Jo sóc molt bo en això, se’n diu construcció”.

Aquest canvi de postura es pot explicar pel fet que Mèxic ha rebutjat categòricament finançar el mur de la discòrdia, que Trump havia promès fer pagar al país veí, ara governat per la dreta. El republicà havia parlat d’erigir un mur de 1.600 quilòmetres a la frontera, amb un cost que estimava en 8.000 milions d’euros.

També s’evidencien les fissures entre els republicans. El mateix portaveu del Congrés, Paul Ryan –que havia rebutjat fer campanya per Trump, com bona part de l’aparell del partit–, afirmava ahir en una altra entrevista a la CNN: “Abans de fer cap deportació ens centrarem a assegurar la frontera. No ens estem preparant per posar en marxa una força de deportació, aquests no són els plans de Donald Trump”.

Trump es refereix als immigrants no regularitzats que no han comès crims com a “gent fantàstica” i no avança quina política pensa aplicar-hi: “Un cop hàgim assegurat la frontera ja ho decidirem”.

Ara fa dos anys, l’administració Obama ja va posar en marxa una sèrie de mesures per expulsar els immigrants amb delictes, tot i que va voler frenar l’expulsió indiscriminada de cinc milions de sensepapers. Tampoc la imatge que ahir donava Trump del mur amb Mèxic és tan diferent de la que existeix avui: a les zones que fins ara eren les més transitades, els seus predecessors, Bush i Obama, ja hi havien erigit una barrera de formigó i planxes que s’enfonsa sota terra per evitar els túnels.

Noms per a la Casa Blanca

L’altre anunci del dia d’ahir va ser el nomenament de dos càrrecs clau per pilotar el traspàs de poder. Trump va nomenar Steve Bannon, considerat un falcó de l’extrema dreta, com el seu principal assessor, i un moderat, Reince Priebus, com a cap de gabinet. Priebus serà l’encarregat de greixar les relacions amb els republicans al Congrés.

Trump va donar ahir més motius per a la discòrdia quan va rebre l’ultradretà Nigel Farage, l’exlíder del britànic UKIP, el primer polític europeu que l’ha vist en persona des de la seva elecció. L’aliança entre tots dos, que es va segellar a la convenció republicana de l’estiu, va fer un salt després que ahir el britànic fes pública a Twitter la trobada entre els dos polítics a la Trump Tower i confirmés que ha sigut convidat a la cerimònia d’investidura. Un gest que no va fer gens de gràcia al govern de Theresa May.

stats