Trump va espiar periodistes de 'The New York Times', 'The Washington Post' i la CNN

El departament de Justícia va accedir a l'historial de trucades i correus de reporters que escrivien sobre el Russiagate

ARA
2 min
Expresident dels Estats Units, Donald Trump

L'administració de Donald Trump va espiar les trucades telefòniques i els correus electrònics de diversos periodistes de The New York Times, i també de The Washington Post i de la CNN, durant almenys quatre mesos de l'any 2017, quan publicaven informacions sobre la possible ingerència de Rússia en les eleccions del 2016 i els seus lligams amb la campanya de Trump, l'anomenat llavors Russiagate.

Aquest dimecres el departament de Justícia dels Estats Units, avui sota mandat de Joe Biden, ha fet públic que, en efecte, l'any 2017 va accedir a l'historial de trucades de quatre periodistes de The New York Times. La revelació s'afegeix a les que ja havia fet a principis de maig, quan va admetre que havia espiat tres periodistes de The Washington Post entre l'abril i el juliol del 2017, quan també publicaven històries sobre la trama russa.

El departament de Justícia va assegurar llavors que estava investigant "possibles filtracions" als periodistes i no els periodistes mateixos, però tant des dels mitjans afectats com des de les associacions de premsa del país ja es va posar el crit al cel per "l'atac a la llibertat de premsa" que representa. "Això no hauria de passar. Que el departament de Justícia espiï periodistes posa en perill la llibertat de premsa", deia l'Associació de Llibertats Civils dels EUA (ACLU) en un tuit quan es va fer públic.

El mes passat, quan es va fer públic l'espionatge a periodistes de The Washington Post i la CNN, el president Joe Biden va assegurar que la seva administració no faria servir mai aquests mètodes, que "simplement són incorrectes". Ara ha revelat que les accions de Trump també van afectar periodistes de The New Tork Times. "Això amenaça de silenciar fonts de les quals depenem perquè ens donin informació essencial sobre què fa el govern", deia dimecres Dean Baquet, director de The New York Times en un article al seu diari.

stats