Internacional 21/08/2019

Trump aprova mantenir detinguts 'sine die' els menors sense papers

D'aquesta manera pretén reduir l'arribada de migrants als Estats Units

Carlos Pérez Cruz
2 min
Menors en un centre de detenció de la frontera entre els EUA i Mèxic.

WashingtonMentre no arriba el promès mur amb Mèxic, l'administració Trump segueix obstinada a aixecar un mur legal que dissuadeixi els migrants de viatjar als Estats Units. Després de l'escàndol mundial per la separació l'any passat d'almenys 2.700 menors dels seus pares, en el que es va conèixer com la política de "tolerància zero", la Casa Blanca torna a concentrar-se en els menors com un element clau per aconseguir frenar el flux migratori cap a territori nord-americà. El departament de Seguretat Nacional va anunciar ahir una nova normativa segons la qual el govern prolongarà indefinidament el temps que nadons, nens i adolescents poden passar en centres de detenció. La regla vigent, basada en un pacte judicial del 1997 conegut com 'acord Flores', estableix un màxim de 20 dies i les condicions sanitàries i logístiques en què han de ser tractats.

L'anunci arriba poc més d'un any després que Donald Trump signés una ordre executiva per posar fi a la política de separació familiar –encara que des de llavors s'han registrat al voltant de 900 nous casos–, i incideix en el propòsit d'acabar amb la pràctica coneguda com 'catch and release' [atrapar i alliberar], que permet que els estrangers quedin en llibertat a l'espera de la cita davant el jutge que revisa la seva sol·licitud d'asil. El president no els vol al carrer, però legalment de moment no és possible la detenció indefinida dels menors. La nova norma faria innecessària la seva posada en llibertat a l'eludir el límit temporal imposat per l’acord Flores. Si els jutges no ho impedeixen, entraria en vigor en dos mesos.

Kevin McAleenan, secretari de Seguretat Nacional en funcions, va afirmar ahir que el propòsit d'aquest canvi legal és "garantir una resolució dels casos com més ràpid millor". "Els que qualifiquen per a l'asil quedaran lliures i la resta seran deportats", va dir. Segons les seves estimacions, el temps de detenció no sobrepassarà els 50 dies. A més, va defensar les bondats de les instal·lacions de detenció per a famílies (denominades amb l’eufemisme de "centres residencials familiars"), fins al punt que un periodista li va plantejar que podrien tenir un efecte crida per la migració si es tenia en compte l’atractiu retrat que n'havia fet.

La policia fronterera disposa de tres centres d'aquestes característiques amb una capacitat per a 3.000 llits. No obstant això, des del mes d'octubre passat els Estats Units han detingut gairebé 70.000 menors no acompanyats i més de 400.000 famílies, és a dir, menors acompanyats dels seus familiars.

El president Donald Trump va defensar davant la premsa que "té en ment" els nens, que "el preocupen enormement", però va subratllar el que considera un punt a favor de la mesura: "Servirà per reunir-ne fins i tot més", de famílies. Tot això després de tornar a assegurar de manera falsa que l'administració Obama va ser la primera a practicar la separació de famílies i apuntar contra els demòcrates per no arreglar els buits legals de la llei d'immigració.

stats