Publicitat
Publicitat

Salah Abdeslam volia atemptar a l'Estadi de França, però es va fer enrere

Una trucada telefònica va ser clau per localitzar el terrorista. En un màxim de tres mesos, serà extradit per ser jutjat a París

A l’home més buscat d’Europa, el francobelga Salah Abdeslam, el van enxampar divendres gràcies a una trucada telefònica feta per ell mateix. Quatre mesos després dels atemptats de París del novembre passat, la policia el va arrestar en una operació a Molenbeek, el barri de l’oest de Brussel·les on havia viscut la seva infància, a 500 metres de la casa familiar. Aquest dissabte ha passat a disposició judicial i ja ha ingressat en una presó d’alta de seguretat al nord del país.

“De Molenbeek a Molenbeek”, titulava a la seva portada el diari belga 'Le Soir'. Abdeslam va ser capturat al seu barri, un indret conegut arreu del món pels seus vincles amb el jihadisme. La pista definitiva que va portar la policia a localitzar-lo va ser la trucada que els va fer una persona que va alertar que Abdeslam havia contactat amb ella per telèfon per demanar-li refugi. Així ho expliquen diversos mitjans francesos que desvelen que Abdeslam estava en el pis del barri de Forest registrat per la policia dimarts però que es va aconseguir escapar després d'un tiroteig.

Trucada localitzada

Va ser gràcies a la geolocalització del lloc on Abdeslam va telefonar a la persona a la qual va demanar ajuda que es va trobar el presumpte terrorista. Era en un pis de protecció oficial de la família d’un amic seu, Amid Berkani, també inculpat des de divendres, a pocs metres d’on viu la família d'Abdeslam. Segons el seu advocat, la família se sent “ alleujada”, tot i que lamenta els “quatre mesos de forta pressió” que pateixen. La família Abdeslam intenta tancar el capítol d’aquesta setmana, en què han enterrat el seu fill Abdelhamid, immolat al Boulevard Voltaire el 13 de novembre, i en què han sabut que Salah ha estat detingut.

Abdeslam ha declarat aquest dissabte davant el jutge d’instrucció per confirmar la seva presència a París, el 13 de novembre passat, i la seva disposició a “col·laborar amb la justícia belga”, segons el seu advocat, Sven Mary. Després, ha estat enviat a una presó d’alta seguretat a Bruges, al nord del país, inculpat de crims terroristes i pertinença a una organització criminal. Allà hi ha també Mehdi Nemmouche, inculpat per l’atemptat al Museu Jueu de Brussel·les el maig del 2014, i els dos amics d’Abdeslam que el van recollir a París i el van conduir fins a Brussel·les la nit dels atacs a París.

Extradició a França

El presumpte terrorista queda ara a l’espera de ser extradit a França. Tot i que s’ha acollit al seu dret d’apel·lar, l’extradició es produirà, si bé el procés serà més llarg. En un màxim de tres mesos, Abdeslam serà enviat a França, ha assegurat el fiscal de París, François Molins. El fiscal espera que el presumpte terrorista expliqui “per què era allà [als llocs dels atemptats], per què es va desfer del cinturó d’explosius i per què va demanar als seus amics que els recollissin a París”, entre altres qüestions, tot i que la fiscalia ja ha apuntat que Abdeslam va ser “un autor clau” dels atemptats, va conduir els terroristes a l'Estadi de França i a la sala Bataclan, i va formar part de la logística i preparació dels atacs. Malgrat tot, els dubtes persisteixen: Abdeslam és l’únic supervivent d’aquella nit que no es va fer explotar tot i que tenia intenció de fer-ho, segons el fiscal, a l'estadi.

Sobre el seu arrest, el ministre francès de l’Interior, Bernard Cazeneuve s’ha felicitat pel que considera “un cop important per a l'organització terrorista Daeix a Europa”. Malgrat tot, ha avisat que no es pot abaixar la guàrdia. “Se segueixen buscant activament altres individus”. Almenys dues persones, Soufiane Kayal i Mohamed Abrini, tots dos sospitosos d’haver col·laborat en els atemptats de novembre.