Internacional 30/06/2019

Trump trepitja Corea del Nord per veure's amb Kim Jong-un

La visita històrica pretén ser un revulsiu de les converses nuclears trencades des de fa uns mesos

P. Baker / M. Crowley / 'THE NEW YOTK TIMES'
2 min
Trobada història centre Trump i Kim Jong-un a la frontera entre les dues Corees

SeülFoto històrica del president Donald Trump, que aquest diumenge s'ha convertit en el primer comandant en cap nord-americà que trepitja territori de Corea del Nord. Ha sigut una visita curta, simbòlica, només el moment just de poder estrènyer la mà a Kim Jong-un, líder del país, amb qui fins fa dos anys mantenia una tensa relació que va fer témer amb l'esclat d'una guerra entre els dos estats. Tots dos s'han mostrat molt contents i han posat per a la posteritat en la zona desmilitaritzada de la frontera amb Corea del Sud; paradoxalment, una de les zones més militaritzades del món. L'efusiva encaixada de mans il·lustra una demostració d’amistat sense precedents que ha d'impulsar les converses estancades des del fracàs de la cimera de Hanoi.

"M'alegro de veure't un altre cop", li ha dit un contentíssim president Kim per mitjà d'un intèrpret. "Mai m'hauria imaginat que vindries aquí". Trump li ha respost també amb efusió: "És un gran moment, sí". separa en dos la península

Junts han fet unes quantes passes per Corea del Nord durant un minut i han tornat a creuar la línia divisòria cap a la zona desmilitaritzada, on tots dos han tingut una breu trobada i han fet un contacte amb la premsa dins de l’edifici conegut com la Casa de la Llibertat. De la reunió, Kim n'ha sortit amb una invitació de Trump per anar a la Casa Blanca.

aposta personal del president nord-americà

Trump, entre els dos presidents coreans, a la seva visita a la zona desmilitaritzada de la frontera

Dos anys: de l'amenaça a l'encaixa fraternal

8-8-2017
Escalada de violència

Donald Trump amenaça Corea del Nord amb “foc i fúria” per un llançament d’un míssil i Pyongyang respon que pot bombardejar la base militar de l’illa de Guam. Poc després, Trump es refereix a Kim Jong-un com a “home coet” i Kim li diu que és un “vell llunàtic”.

1-1-2018
La distensió

En el discurs de Cap d’Any, Kim ofereix la mà als veïns del Sud, en un gest que acaba amb les delegacions de tots dos països desfilant sota la mateixa bandera als Jocs d’Hivern de Pieonchang. És l’inici del desgel a la península coreana i també entre Pyongyang i Washington.

ARANWS20180612_0157Trump amb Kim Jong-un: dels insults ferotges a una cortesia gairebé indecent

12-6-2018
Cimera històrica

Trump i Kim es troben per primer cop a Singapur, en una cimera històrica entre els líders dels dos països enemics. Prèviament, a l’abril, es produeix la trobada entre Kim i el president sud-coreà, Moon Jae-in, per iniciar el diàleg de desnuclearització de la península.


11-5-2019
Relació freda però estable

Després del fracàs, a l’abril, de la segona cimera entre Trump i Kim a Hanoi, la relació queda ressentida i Corea del Nord reinicia assajos militars. No obstant això, Trump assegura que confia en el nord-coreà fins al punt que pren la iniciativa per trobar-se un altre cop.

stats